Србија као својеврсни прозор у Европу

10-03-2014 07:58:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Завршена је тродневена привредна изложба „Експо- Русија-Србија“ у Београду. За ово кратко време било је потписано доста уговора међу руским и србским предузећима о узајамној сарадњи.

Србски предузетници су могли да оцене квалитет робе руских произвођача. Међу њима је и група компанија „Оптикенерго“, чији се главни производни погон налази у граду Саранск у централној Русији. О историји овог редузећа, производној гами и принципима пословања је за „Глас Русије“ испричала Јулија Трубина, портпарол фирме:

- Историја групе компанија „Оптикенерго“ је почела 2000. године оснивањем једног од највећих предузећа „Сарансккаблоптика“. Ово је предузеће оријентисано на производњу оптичких влакана свих типова. Време је пролазило, компанија се развијала и данас у састав ове компаније улази 13 различитих предузећа: индустријска група, пружање услуга и компанија која се оријентисана на медицинску опрему. Свака од ових компанија има своју сопствену производњу. У том смислу, имамо и представништво у Немачкој- „Оптикенерго ГмбХ“. Један од принципа рада „Оптикенерга“ се састоји у томе да сва наша производња има иновациони карактер и нема еквиваленте у Русији. У овом тренутку она чини 70 % од опште понуде. Конкретно, то су каблови, проводници, производи од алуминијумских легура и савремени еколошки безбедни материјали. Ево и у Београду смо представили резултате наше најновије производне линије. То су каблови отпорни на ватру и пожар који се могу користити на свим местима где се налази велики број људи- као што су железничке станице, сатдиони, концертне сале и тако опасне средине као што су атомске централе, предузећа за производњу хемикалија и за прераду нафте.

Према речима Јулије Трубине, ова привредна изложба у Србији, за комапнију „Оптикенерго“ представља својеврсан искорак, односно корак ближе европским тржиштима:

- Србију оцењујемо као својвресни прозор у Европу. Контакти са Србијом су се јавили у оквиру сарадње са Министарством економског развоја Русије, и први кораци су учињени још 2012.године. Трговачка представништва су тада активно нудила своје услуге а у том смислу и организовање учешћа на изложбама. Управо, плод такве сарадње је и наше учешће на београдској изложби. До сада је наша компанија присуствовала на међународним тржиштима у оквиру ЗНД. Имамо и добре билатералне односе са представницима Казахстана, Белорусије, Украјине. Питање међународне сертификације наше производње смо решили прошле године у оквирима ступања Русије у СТО. Конкуренција унутар државе јача и зато се мора обратити пажња на западна тржишта. Требало би рећи да наша релативно млада компанија нема проблема са мобилношћу, активношћу и идејама. И на изложбу у Београду ми гледамо као на још једну шансу да сада, „освојимо“ Европу.

Надамо се да ће руски прозиводи представљени на приведној изложби „Експо- Русија-Србија“ заинтересовати српске потрошаче.

Григориј Соколов,