Парламент Крима: усвојена декларација о независности

11-03-2014 11:35:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Врховни савет Крима донео је декларацију о независној аутономији републике и Севастопоља, каже се у саопштењу на сајту парламента.

Документ су усвојили посланици као правну основу да се декларише улазак полуострва у састав Русије као и одржавање републичког референдума 16. марта на ком ће се и донети одлука о статусу Крима. Ако решење буде подржано од стране самих становника Крима на референдуму онда ће полуострво бити проглашено независним и сувереним. Затим ће се република Крим обратити Русији с молбом да је укључе у састав државе у својству федеративног субјекта.

Са друге стране Руска државна Дума ће размотрити питање приступања Аутономне Републике Крим, Русији 21. марта. Закон који одобрава прелаз нових територија у састав Руске Федерације уведен је на ининцијативу руских партија.

Према иницијаторима закона "не постоји ефективна суверена власт у Украјини којa би могла да штити права и слободе својих грађана."

"Укључивање територија у састав Русије ће се одржати након референдума у региону који жели да буде део Русије," додали су званичници у Думи.

Крим је заказао референдум за 16. март о томе да ли жели да остане део Украјине или да се придружи Русији.

Читајте више на Украјина из минута у минут