Украјинци ће морати да затегну каишеве

12-03-2014 07:09:28 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Украјина ће испунити све услове ММФ за добијање кредита, што подразумева реформе у социјалном сектору. А то је повећање тарифа за гас за 40%, електричну енергију и комуналне услуге. Такође замрзавање плата, смањење пензија и смањење запослених на буџету. Непопуларне мере могу још више да дестабилизују ситуацију у земљи, плаше се експерти.

У Украјини су почели да раде представници ММФ. У њихове задатке улази анализа економске ситуације у земљи и преговори са новим властима у Кијеву. После тога ММФ ће решити да ли да издвоји Украјини кредит, када и у ком обиму. У то, да Украјина без финансијских дотација споља неће успети да избегне банкротиство, нема сумње. А у то да кредит ММФ или других финансијских институција осим Русије заиста могу да помогну да се реше економски проблеми многи сумњају. Коментар директора аналитичког департмана инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

- Не сматрам ММФ идеалним механизмом за финансирање решавања текућих проблема у Украјини. У сваком случају сарадња са Русијом, хтели то или не поједини политичари, неизбежна је. Неки новац може да да Европа за покривање благајне. Али Европа нема могућност да реши економске проблеме, реструктуира дуг или да учини економију Украјине конкурентном макар у европским размерама. Чак проблем конкурентности Грчке до данас није решен.

ММФ издваја кредите не просто тако, већ издваја новац у конкретне сврхе и у замену за строге реформе читаве економије. Најважнији захтев финансиста је смањење социјалних трошкова буџета, од чега највише страдају најсиромашнији слојеви становништва. То је замрзавање плата, смањење пензија и доприноса, као и значајно смањење запослених у државној сфери. Према незваничним одацима, посао може да изгуби до трећине свих запослених у буџету. Мера је неопходна, али истовремено отпуштање такве количине људи нагло ће повећати ниво незапослености, сматра руководилац информационо-аналитичког центра групе компанија Форекс Клуб у Украјини Николај Ивченко.

- Буџетски сектор остаје надуван. Али у овим економским условима који сада постоје у Украјини, трећина буџетских сарадника не може да нађе посао. Отићи ће бар неколико година на тражење посла. Мислим да је то један од захтва ММФ који је у датом тренутку нереалан. Могуће да ће смањење буџетских радника бити развучено на дуготрајни период. То питање је врло спорно и може да изазове социјално незадовољство.

Сваког Украјинца ће болно ударити по џепу и повећање тарифа и раст цена комуналних услога. Гас може да скочи два-три пута у цени, струја 50%. Упоредо за тим неминовно ће скочити цене индустријске робе, што ће подстаћи инфлацију. За сада је прогнозирају на нивоу од 8,6%, али овај показатељ може да скочи неколико пута ако се ситуација у економији не промени. На ниво инфалције скочиће и пореско оптерећење. Нова украјинска влада намерава да увећа порезе и таксе већ ове године. Невиђено затезање појасева чека сваког Украјнца, што може негативно да се одрази на политичку ситуацију у земљи, истиче Владимир Рожанковски.

- Ове реформе ни из далека не доприносе стабилности у друштву, нажалост. Почеће народни протести. Опет мајдан, сада из другог разлога, поново постоји ризик да се отвори арена за протесте. То може да се деси не одмах, али Украјина ће морати да донесе ове непопуларне законе.

Према прогнозама експерата, због принудних мера штедње, стандард 80% Украјинаца наредних месеци катастрофално ће пасти, што ће довести до још већег раслојавања у друштву. Већ данас испод границе сиромаштва налази се сваки 10. грађанин Украјине, а висина просечне плате у земљи само у јануару је пала за 15%.

Татјана Голованова,