Није ли време зауставити тројку?

12-03-2014 07:13:16 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Бриселу је одржана презентација реферата посвећеног анализи делатности групе међународних кредитора у саставу ЕУ, Европска Централна банка и ММФ. Реферат је припремио Центар за европску правну политику Бременског унивезитета. То није прво истраживање ефикасности напора тројке за извођење економије земаља зоне евра из кризе. Не чује се такође први пут ни критика на рачун дате структуре. Ипак овог пута критика се тиче не чисто економских, већ правних аспеката самог њеног постојања.

Реферат је представио професор Бременског универзитета Андреас Фишер-Лескано. Истраживање делатности тројке, како је саопштио Интернет-портал ЕУ-Инфотек изведено је по наруџбини низа аустријских и европских синдикалних удружења. Главни закључак до којег су дошли аутори реферата састоји се у томе да услови које нуди тројка међународних кредитора противрече фундаменталним правима и слободама човека, потврђеним у међународно-правним документима.

Закључен између тројке и проблематичних земаља зоне евра Меморандум о узајамном разумевању, стоји између осталог у реферату, садржи низ услова који треба да буду испуњени за давање кредита. Али ови услови крше тарифну аутономију држава, мешају се у сферу националне политике плата, здравства, државне стамбене изградње. Слични захтеви су противправни и структура формирана у оквиру ЕУ нема право да их поставља, тврде правници. Они подсећају између осталог да је Уставни суд Португалије објавио низ ставова Меморандума противречним са правним нормама.

На правима и слободама човека, како је подвукао у свом излагању Андреас Фишер-Лескано, заснива се сва делатност ЕУ. Мере које предвиђа тројка ограничавају између осталог базична права грађана. Како подсећа поводом презентације реферата ЕУ-инфотек, незадовољство делатношћу тројке све гласније изражавају и посланици Европског парламента. Портал наводи између осталог речи члана комитета за економију и финансије Еворпског парламента, посланика Аустријске народне партије Отмара Караса. Говоривши на недавним парламентарним расправама Карас је изјавио да је већ само формирање тројке било противправни акт.

Руководилац фракције либерала бивши премијер Белгије Ги Верхофстадт, коментаришући ситуацију у Грчкој, оптужио је фискални тријумвират за то да се његови чланови брину искључиво о цифрама, а не о коренитим реформама без којих је излазак из кризе немогућ. А по речима финансијског експерта немачког СДПГ, члан акомитета за економију и финансије Европског парламента Уда Буљмана, економска политика тројек представља ништа друго до организовану неодговорност. Завршити са тим, по мишљењу немачког парламентарца, могуће је само ако Европски парламент добије право гласа приликом разматрања програма помоћи проблематичним земљама и могућност контроле реализације ових програма. У првом реду, то се тиче таквих земаља као што су Грчка, Кипар и Португалија. Ирска, истакоа је он, са својим програмом добро је изашла на крај.

Истина, признао је на крају презентације реферата професор Андреас Фишер-Лескано, тешко да је на правном нивоу тешко предузети неке мере против тројке – ЕУ није члан међународних споразума који се тичу људских права. Између осталог, професор руске Високе школе економије Иван Родионов који је иступао у принципу за оправданост курса строге штедње сматра критику на рачун тројке, а посебно ММФ, неизбежном.

- Сада Америка у суштини одређује економску ситуацију у свету. А за ММФ спонзор су управо САД. И јасно је да се ММФ све време налази под критиком. Чудно би било да није тако. Не бива тако да се свима све допада.

Да ли ће бар неко зауставити тројку која не смањује брзину? Треба ли је заустављати? Спорови на ову тему за сада се настављају.

Олег Севергин,