Какво чудовиште су нашли руски научници у Арктику?

12-03-2014 09:15:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Сасвим недавно руским медијима је протутњала сензационална новост – научници из Далекоисточног одељења Руске академије наука пронашли су у арктичким водама непознато биће заиста џиновских размера.

Аутономни непилотирани подводни уређај Клавесин-1Р за време операције истраживања објеката на дну на дубини од километар и по фиксирао је необично кретање. Прво су научници решили да је урађај пронашао огормно јато риба, али узбро су схватили да су погрешили. Неидентификовани објекат је било биће упечатљивих размера које је неколико тренутака касније напало подводни уређај и почело да га љуља.

Када су Клавесин-1Р подигли на површину, научници су пронашли на њему мноштво улегнућа и огреботина. Какво биће је могло да их остави и зашто се бацило на уређај? Објашњење Глас Русије потражио је од зоолога Дмитрија Исонкина.

- Са опрезношћу бих се односио према таквим вестима. Немајући никакве доказе у рукама које би научници могли да пруже после инцидента, можемо да водимо само празне разговоре.

У ствари, где су фотографије оштећеног уређаја и видеорегистрација непознатог морског бића? Јер оштећења Клавесин-1Р могао је да задобије у обичном судару са подвоним објектима који се налазе на дну.

Дмитриј Исонкин примећује:

После сензационалне изјаве о томе да су руски научници у Арктику нашли огромно чудовиште, разна издања су тиражирала ову тему. При томе остаје нејасно да ли је званичну изјаву дао сам „кривац“, директор Института за проблеме поморских технологија Далекоисточног одељења РАН Леонид Наумов?

Питање је заиста занимљиво, пошто овде постоји низ нијанси. Како се саопштава, први извор који је дао ову вест, било је информациони пројекат ЕВРОСМИ. У малој цртици било је написано да им је Леонид Наумов саопштио да је дошло до „арктичког“ инцидента са уређајем Клавесин-1Р. Затим су све агенције вести почеле да цитирају ову „изјаву“. Али да ли се то заиста десило или је у питању још једна новинарска патка?

Многобројна позајмљивања вести у информационим издањима довела су до тога да су „саопштења“ Леонида Наумова постала дијаметрално супротна. Час је он „одговорно изјављивао о индиценту“, час је сасвим побијао своје речи. Шта је било у ствари?

Дмитриј Исонкин је уверен да ако се инцидент десио, на уређају на местима оштећења треба да остану честице ткива бића које је напало или ако је реч о подводној стени коју је закачио Клавесин-1Р, трагови неорганског порекла.

- Ми не можемо да искључимо могућност проналаска новог вида организама у дубинама Арктика. То је сасвим могуће. Али потребни су релевантни докази. Треба окупити експертску групу за истраживање. Званичне изјаве за сада је прерано давати.

Шта се десило у ствари и кога су нашли руски научници у Арктику, за сада је нејасно. Ипак, надамо се да заиста стојимо на прагу новог отркића и пажљиво ћемо пратити даљи развој догађаја.

Аљона Ракитина,