Торжок: хеликоптерска школа све популарнија

12-03-2014 09:32:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Бојева припрема данас је постала један од главних приоритета војног ресора РФ. Све већи обим испоруке савремене борбене технике и наоружања често претиче темпо припреме личног састава. Центар бојеве припреме хеликоптера у граду Торжок једна је од кључних тачака на војној карти Русије.

Тамо официре уче свим могућим сценаријима примене хеликоптера у рату – од искрцавања специјалаца до примене диригованих ракета против противничких тенкова.

Летови сваког дана

344. центар бојеве припреме и додатне обуке летачког састава армијске авијације у граду Торжок званично је отворен 1978. године. Али хеликоптерски живот ту је започео много раније, 50-их година, када су прве летелице са елисом стигле у 6. школски центар Ратног ваздухопловства, на основу којег је био формиран 696. посебни хеликоптерски пук.




У Трошку су освојени практично сви типови хеликоптера који су се производили у СССР – од првих лаких Ми-1 до супертешких Ми-26. При томе не само серијски, већ и многи експериментални модели, који су тамо били на провери. Летови у Торшку се изводе стално и у најразличитијим условима. Пилот инструктор, потпуковник са 20-годишњим стажом жмирка под зрацима зимског сунца које обасјава кабину Ми-8:

- Морамо да летимо много. Технике има све више, а пилота нема довољно. Млади пилоти лете око сто сати годишње.

Ми-8 је основна летелица центра. Најновије транспортно-борбене летелице АМТШ и вишенаменске МТВ-5, старије МТВ-2 и друге модификације „осморке“ круже у ваздуху стално, увежбавајући просте летове у круг на средњим висинама и сложене – на разним висинама, од граничних до суперниских, разним брзинама, са маневрисањем.

При томе увежбава се и деловање са копненим трупама, искрцавање десанта, наставља наш саговорник:

- Јединице специјалаца нам долазе када изводе своје маневре. Таква сарадња је обострано корисна – они уче да се искрцавају, ми да их искрцавамо.

Транспортни задаци поверени су гигантима Ми-26. Приметни у ваздуху из далека, они сасвим оправдавају свој надимак „крава“.

Центар има и полигон на којем се увежбавају бојева гађања из топова и митраљеза, лансирање диригованих и недиригованих ракета, али тамо главну улогу имају бојеве летелице Ми-35, Ми-28 и Ка-52.

Многи пилоти Центра имају борбено искуство и иза себе стотине летова у кризним жариштима. При томе не само на руском Сверном Каквазу, већ и у Средој Азији, Африци... Они стално учествују у маневрима, у великим стратешким манверима Восток-10, Центар-11, Југ-12, Запад-13, летећи на пологоне у разне крајеве земље.

У Центру се врши и теоријска припрема, томе су намењене учионице. Има и тренажера, али ако су за Ми-8 они већ увежбани и пуштени у серију, за нове бојеве летелице су тек у стадијуму испитивања.

Торжок активно сарађује са војном индустријом. Недавно у Центру за бојеву припрему боравила је делегација корпорације Хеликоптери Русије. Како је истакао генерални дирктор холдинга Хеликоптери Русије Александар Михејев,

- Хеликоптери Русије тесно сарађују са ратним ваздухопловством, између осталог са Центром бојеве припреме у Торжоку, који је центар компетенције армијске авијације Ратног ваздухопловства. Између осталог, за обуку се одрађују методике и тактике примене нових летелица које ми испоручујемо Центру, савремених борбених хеликоптера Ми-28Н Ноћни ловац, Ми-35М и Ка-52 Алигатор. они се успешно користе и заслужили су високе оцене пилота. Поклањамо велику пажњу сервисирању у новим условима, одржавању бојеве готовости парка војних хеликоптера, осигурању школског процеса и намеравамо да развијамо сарадњу са Центром у том приоритетном правцу.

Илија Крамник,