МСП РФ признало Декларацију о независности Крима

12-03-2014 10:11:47 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије сматра да је легитимно и законито усвајање Декларације о независности Крима и града Севастопоља, од стране Парламента Аутономне Републике Крим.

"Руска Федерација ће у потпуности поштовати слободну вољу народа Крима на референдуму" - сапоштено је из МСП РФ.

Министарство спољних послова Русије је подсетило да је Декларација у складу са међународним правом, а она је потпкрепена и Повељом УН и другим међународним инструментима, као и закључак Међународног суда УН-а од 22. јула 2010 о Косову

Међутим, украјинско МСП је већ изразило протест.

"Одлука Врховног савета Аутономне Републике Крим, је неуставна, незаконита и ништавна, " - саопштено је из МСП Украјине. "Ова декларација крши национално законодавство Украјине и одредбе међународног права, укључујући и одлуку Савета безбедности УН од 20. јула 1993, која је једногласно подржан од стране свих чланова Савета безбедности УН."

"Украјина најоштрије осуђује директну интервенцију Руске Федерације у унутрашње ствари наше земље " , - нагласио је украјински министар спољних послова.

У међувремену , влада је завршила формирање у Севастопољу одбрамбених снага . Милиција ће обезбеђивати ред и сигурност на референдуму о статусу Крима 16. марта.

Читајте више на Украјина из минута у минут