Сваки Американац може да тужи власти за помоћ Кијеву

12-03-2014 05:09:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У решавању украјинске кризе неопходно је узимати у обзир мишљење свих грађана земље и поштовати права становника Крима да самостално решавају своју судбину у складу са нормама међународног права.

Такав став изразио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у телефонском разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем. У међувремену САД промишљају увођење санкција и искључивање Русије из Велике осморке. А руски грађани настављају да подржавају грађане Крима и рускофонско становништво Украјине. Многобројни митинзи протичу у свим регионима земље. Јуче је више од 80 посленика културе потписало отворено писмо у знак подршке председнику Русије Владимиру Путину поводом Украјине и Крима.

У току свог излагања 11. марта председник Украјине Виктор Јанукович је изјавио да се планови америчке администрације да издвоји милијарду долара актуалним властима у Кијеву косе са важећим америчким законодавством. Како је подвукло Министарство иностраних послова Русије, у складу са поправкама закона о пружању стране помоћи, америчке власти не могу да пруже финансијску помоћ влади било које државе, чији законито изабрани предсеник је био свргнут у току војног удара или незаконитог решења. Истина, како је истакло МИП, узимајући позицију коју је заузео Вашингтон, тамо тешко да ће признати очигледно. Али америчким властима ће бити врло тешко и да оправдају ова дејства, сматра политички аналитичар Александар Фоменко.

Ако неки оштроумни Американац преда тужбу националним судобима САД, влади ће бити врло тешко да се брани. Колико ми је познат правни систем САД, то може да обавеже владу САД да престане да спонзорише нелегитимну владу. У најмању руку одлука о издвајању новца може да буде лако оспорена у америчком суду.

У међувремену у САД настављају да промишљају могућност увођења санкција против Русије. Резолуцију коју је усвојио доњи дом америчког Конгреса подржали су комитет прдставничког дома САД за иностране послове и сенат. Како подвлаче конгресмени, документ нема силу закона и носи карактер препоруке. Сенатори такође позивају да се искључи Русија из велике осморке и предлажу ФИФИ да коригује своју одлуку о одржавању светског првенства у фудбалу у Русији 2018. године. Ипак у америчкој влади је доста и оних који не подржавају политику земље поводом Украјине и Русије. Између осталог бивши кандидат на дужност председника САД Роналд Ернест Пол у интервјуу за Глас Русије изјаснио се против мешања Вашингтона у догађаје у Украјини:

- Не мислим да америчке власти треба да прерасподеле новчана средства како унутар земље, тако и у другим деловима света, прибегавајући при томе помоћи силе. Такође не сматрам да САД треба да се мешају у одлуке ко треба да управља поједином земљом, ма која земља света да је у питању. Имамо доказе да су смену владе у Украјини режирале ЕУ и наше власти. Али уверен сам да и за САД, и за Украјину са околним земљама било би боље када се САД не би мешале у конфликт између различитих политичких снага у Украјини.

Осим тога, хипотетичне санкције САД не могу да нанесу озбиљну штету Русији, а могуће економске последице ће као рикошет ударити по земљама ЕУ, и самим САД, уверен је Александар Фоменко.

- У САД има много гласова, између осталог у конгресу и сенату, који подсећају колеге да не треба да уче друге земље спољној политици и поштовању суверенитета. Ипак не мислим да притисак на Обаму разних лобија, пре свега војне индустрије, увек заинтересоване за ложе односе међу нама, неће дати резултате. Сам Обама не оставља утисак човека који леже и устаје са мишљу да ли ће се налазити територија једне области Украјине под јурисдикцијом Украјине.

Марија Баљабина,