Налазите се на страници > Почетна > Економија > Узалудне гасне бриге ЕУ

Узалудне гасне бриге ЕУ

13-03-2014 09:18:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Увећати куповину гаса као замену руском. Такву могућност разматрају владе земаља ЕУ у контексту кризе у Украјини. Ипак, по мишљењу међународних стручњака, тешко да ће ЕУ то бити повољно. Европа за то нема ни времена, ни новца. И једно и друго је у дефициту.

Пад обима куповине гаса из Русије у ЕУ скоро је немогућ, при томе и у скоријој и у даљој будућности. Тако сматра експерт Центра за стратешка и међународна истраживања Едвард Чоу. Мишљење овог стручњака из САД ових дана објавили су руски медији. Објашњавајући своју изјаву он указује на то да пре него што се одлучи на диферзификацију гасних испорука, ЕУ ће морати да потроши на десетине, а можда и стотине милијарди долара за развој одговарајуће инфраструктуре – цевовода и терминала за пријем течног гаса. Ипак рентабилност постојећих терминала могла би да буде и биља, каже директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- Последње две године они стоје практично непопуњени. Зато што се гас за ове терминале не појављује. Они се користе максимално на трећину, можда и мање. И то већ доводи до губитака инвеститора. Проблем се објашњава просто. Течни природни гас је отишао тамо где он може да се прода скупље, у Азију. То је Јапан, Јужна Кореја, Кина. А у Европи цене гаса су прилично ниске, зато течни гас тамо не иде много.

Чак уз најповољнију констелацију прве испоруке гаса уместо руског Европа ће видети најраније 2015. године. И то ће још морати да се потруди. Јер по подацима међународне енергетске агенције, на удео Русије отпада више од трећине свих испорука у ЕУ. Само прошле године ЕУ је купила од Русије скоро 170 милијарди кубних метара. Северна Африка је спремна да пружи Старом Свету за сада само мање од 50 милијарди, Иран и Азарбејџан у целини око 60 милијарди кубних метара гаса. Зато ЕУ тешко да ће у скорије време наћи алтернативу са истим гаранцијама, у истом обиму и по истој цени, сматра главни стратег финансијске групе БКС Максим Шеин.

- Ни сада, ни у наредних 10 година од руског гаса Европа не може да одустане. Сасвим сигурно не у потпуности. Делимично је могуће, али то ће ЕУ коштати прескупо. Цена гаса ће бити већа он оне по којој испоручује Русија.

Може се, наравно, претпоставити да ће временом ЕУ наћи замену руским испорукама, каже директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов. На пример, може да почне да се експлоатише сав пронађени ирански гас, и да се сав испоручује у Европу. То би могло да буде довољно за извесно време као алтернатива.

- Али треба схватити да има уговора који су потписани на 20 година са Русијом и тамо су предвиђени пенали. Потпуно је безумно анулирати их. Као друго, сопствена експлоатација у Европи нагло пада, и ЕУ ће доћи до тога да за неко време и Иран не може да попуни рупе у европском гасном балансу. Зато све једно ће морати да се обрате Русији, лидеру по резервама гаса у свету. Тако да чак теоријски то је немогуће учинити.

Додатне обиме тржишту сада може да понуди само Русија. И не по азијским ценама – 600-700 долара за хиљаду кубних метара, већ за истих тих 350 долара. И за Русију да увећа извоз горива у Европу није проблем. Само када би хтели потрошачи. А то ће се највероватније десити пре или касније. Ако је веровати прогнозама америчке компаније Ексон Мобил, зависност ЕУ од увоза гас ау наредних 10 година ће скочити са актуални 45 до 60 одсто.

Олег Обухов,