Банка биљног света Земље за потомке

13-03-2014 10:40:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Вечити лед на стражи биодиверзитета Земље


Највећа у свету колекција пољопривредних биљака попуњена је узорцима семена 20 хиљада биљака из 100 земаља. Њих неће уништити ни потоп, ни нуклеарна експлозија. Банка семена на норвешком острву Западни Шпицберген била је направљена у циљу очувања биодиверзитета биљног света Земље за потомке.

Русија такође учествује у том међународном програму очувања биодиверзитета флоре Земље, рекао је директор Савезног Научно-истраживачког института биљних култура Вавилов, доктор биологије Николај Дзјубенко.

- То је резерва генетског дизверзитета за ванредне ситуације: космичке катастрофе, термонуклеарне ратове, поплаве, како би се становништво могло снабдети храном, одећом, лековима. Око 10 хиљада узорака Русија је предала на чување у ову банку. То је принцип црне кутије. Ми тамо шаљемо у запечаћеним контејнерима семе и у било које време можемо тај образац да узмемо. Тачније тамо се узима на депозитрано чување без права коришћења без пристанка власника колекције. Они одговарају за очуваност, али не за виталност. Ми морамо да у одређено време обновимо ове обрасце.




Данас скоро свака земља има сопствену банку семена. Највеће су у САД, Кини, Русији. Између осталог Савезни институт биљних култура Вавилов има колекцију од преко 300 хиљада врста семена. А у Јакутији, на територији Института за проучавање вечитог леда Сибирског одељења РАН, направљена је федерална криобанка семена која може да прими сто хиљада образаца.



Ипак на Шпицбергену је направљена скоро недодирљива банка семена. Изграђена је на висини од 130 метара надморске висине, 1100 километара од Северног пола, где су само стене и вечити лед. Зидови су од армираног бетона дебели један метар, врата су двострука са заштитом од експлозије, свуда су постављени детектори кретања. Што је најважније, температура унутра је увек минус 18 степени Целзијусових. То је посебно важно. Семе разних биљака имају различит век чувања, али је доказано да стална ниска температура и стална ниска влажност могу да продуже животни век клице за десетине хиљада пута, подвукао је шеф лабораторије за развој биљака Московског државног универзитета Ломоносов Владимир Мурашов.

- Биле су нађене јазбине леминга у тундри, чија је старост око 10-15 хиљада година. Леминзи су скупљали резерве семена различитих биљака, правили складишта. Када су ове јазбине отворене, у некима је пронађено непоједено семе. Оно је никло, без обзира што је лежало толико година.



Светска банка семена на Шпицбергену већ је названа складиштем Судњег дана. Тамо се данас држи семе већ преко 820 хиљада култивисаних биљака. Укупно ова банка може да смести око 4,5 милиона видова семена.