Министарство финансија Русије: Укинућемо трговину у доларима као одговор на санкције ЕУ и САД

13-03-2014 03:58:47 | | / vostok.rs |


Русија је спремна да узврати са контра санкцијама према ЕУ и САД, ако они иду напред са економским мерама против Русије преко напетости на Криму, саопштаваМинистарствофинансија РФ.

"Надамо се да ће бити на мети само политичке санкције, а не широк пакет који ће утицати на економску трговину ", рекао је заменик министра за економски развој Алексеј Лихачев.

"Наше санкције ће уследити, наравно" додао је он.

Један од начина накојеРусија планира да уведе као заштиту од санкција је повећање трговине у другим валутама, а не у америчким доларима.

"Морамо да повећамо обим трговине у националним валутама. Зашто би се у односу на Кину, Индију, Турску и друге земље, требало преговарати у доларима? Зашто бисмо то урадили? Ми ћемо потписати уговоре у националним валутама - ово се односи на енергију, нафту, гас, и све остало", рекао је Алексеј Уљукаев, министар за економски развој.

Дума, руски парламент, разматра закон да се дозволи замрзавање имовинезападних компанија и појединацау Москви, након санкције које би биле наметнуте после кримског референдума 16. марта.