Створен полимер суперотпоран на мраз

14-03-2014 10:22:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Јединствен полимер направљен је у Сибиру. Стручњаци из Краснојарска истичу да је он незамењив за рад у екстремним условима Севера. Управо ово својство новог композитног материјала омогућава му да успешно конкурише постојећим страним аналозима.

Руски суперполимер може да замени традиционалну пластику, композитне материјале, челик и бронзу. Он се одликује ниским коефицијентом трења и не разара се под дејством радијације. У условима сурових зима и хладноће нема му равних у свету, истиче представник компаније иноватора Роман Долги:

- Материјал добро ради при негативним температурама и решава проблеме који се појављују приликом транспорта ринфуз материјала и влажних материјала као што су угаљ, глина, песак, тресет. Приликом негативних температура он не дозвољава да се они смрзну у камионима и вагонима, тако да могу да се потпуније истоваре.

Ако се на пример превози угаљ у вагонима који су изнутра покривени поликермопластом, приликом истоваривања губитак сировине се своди на минимум: 0,4 тоне у односу према 4,5 тоне на обичан вагон. Уштеда од десетина хиљада долара!

Технологија коју су разрадили краснојарски научници и инжењери отвара нове могућности за производњу огромног списка производа. Нови полимер може да се примени у машиноградњи, хемијској индустрији, авио-индустрији и бродоградњи, ортопедији, рекао је Роман Долги:

- Он има већу издржљивост него било који други термопласт, не допушта слепљеност. Поводом добијања рецептуре – то је такође велико поље за маневрисање у зависности од захтева наручицала.

На бази краснојарског предузећа у фебруару 2014. године већ је била организована огледна производња производа од поликермопласта капацитета до 10 тона годишње.

Јелена Ковачић,