Нестанак малезијског боинга: више верзија

14-03-2014 11:35:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Власти Малезије су почеле истрагу у вези са нестанком свог Боинга-777, који је нестао са екрана радара у суботу над морем на путу из Куала-Лумпура за Пекинг. У њему је било 239 људи, међу њима један грађанин Русије. Прво је реч била о евентуалном квару, данас се прича о терористичкој акцији. Појавиле су се информације да је неколико путника регистровано са туђим пасошима.

За сада није пронађен никакав траг катастрофе, осим уљаних мрља у Јужно-Кинеском мору између Малејзије и Јужног Вијетнама. Тамо је упућено 40 бродова и 20 авиона из 6 земаља. Има неких информација, које омогућују да се претпоставља о узроку нестанка авиона. Пред мирофоном је председник фонда Партнери цивилног ваздухопловства и заслужни пилот СССР-а Олег Смирнов.

- Прво, траса, којом је летео авион, има 100 посто радарску контролу. Чудно је што копнене службе и војна лица нису израчунали тачно место пада авиона. Друга чињеница забрињава: два путника су имала туђе пасоше држављана западних земаља. Оба пасоша су украдена у Бангкоку. То омогућује да се помисли о злочинцима, који су доспели у авион. Још нешто: посада није послала ниједан алармни сигнал, што сведочи да је то било веома брзо и неочекивано и за посаду.

Није јасно, зашто су у авиону искључили аутоматски систем, који на питање са земље саопштава тачне координате авиона. Зашто се авион удаљио од курса, вероватно, покушавајући да се врати у Куала-Лумпур. То је регистровао цивилни радар. У сваком случају о киднаповању авиона од стране терориста, обиласку олује или опреми, која је затајила, пилот мора да саопшти диспечеру, као и о својим акцијама у тој ситуацији.

Током историјата Боинга-777 догодило се само једна хаварије: протекле године приликом атерирања у Сан-Франциску авион је напустио писту и запалио се, погинуло је 3 човека. Олег Смирнов наставља.

- Боинг-777 се у току 20 година показао као веома поуздани авион. Он је конструисан тако да у лету над океаном, ако затаји један мотор, то не мења чак ни конфигурацију лета. Путници то не осете.

Може да се претпостави да је дошло до експлозије. Онда би у мору пловили одломци, разбацани на великој површини. Међутим, катастрофу је могла да изазове и мала експлозија, каже генерални директор саветничко-аналитичке агенције Безбедност летова Сергеј Мелниченко.

- Ако је дехерметизација била резултат експлозије, онда је пао притисак ваздуха у кабини пилота и путничком салону. На висини 10,6 километара тако нешто пратктично води смрти. Зато не би било право да се говори да је посада могла нешто предузети у таквој ситуацији.

Међу другим верзијама вероватне хаварије су самоубиство пилота или погодак ракетом, која је случајно лансирана. Тако се нешто дешавало. То би могле да покажу црне кутије, које се морају тражити на дну мора. То су уређаји, који региструју карактеристике лета и разговоре посаде, као и звучне сигнале за сонаре, који се добро чују у води. Међутим, домет њихових емисија није велик, док место удеса ни приближно није познато. Од тога зависи, која ће земља бити на челу истраге.

У међувремену загонетака има све више. Рођаци једног Кинеза, који је био у авиону, примили су сигнал његовог мобилног телефона. После тога се телефон искључио. Малејзијске власти покушавају да сазнају над којим рејоном мора је био тај контакт. За сада су у тај регион упућени истражни тим Националног савета за безбедност на транспорту САД, експерти Бојинга, као и агенти ФБИ.

Борис Павлишчев,