Проклете књиге. Део 2. Крај ратовима

14-03-2014 12:37:39 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Постоје такви рукописи чије постојање може да буде опасно по човечанство. Један од њих називао се "Револуција посредством науке" или "крај ратовима", а његов аутор био је руски научник Михаил Филипов. Кињга коју је уништила царска стража никада није била објављена. Коју опасност је она скривала по свет?

У октобру 1903. године Михаил Филипов је нађен мртав у својој лабораторији. Према легенди, уклонили су га по наредби цара Николаја Другог. Полиција је запленила све папире научника, међу којима је био и „проклети“ рукопис „Крај ратовима“. Кажу да је цар Николај Други лично проучио дело, после тога су лабораторију уништили, а папире спалили.

Филипов се бавио проучавањем милиметарских електромагнетних таласа и вршио је експерименте предаје енергије експлозије на растојању. У писму редакцији листа Санкт-Петербуршке ведомости рекао је:

- У раној младости сам прочитао код Бокља да је проналазак барута учинио ратове мање крвавим. Од тада ме је опсела мисао о могућности проналаска који би учинио ратове скоро немогућим... Ових дана направио сам откриће чији би практични развој фактички укинуо рат. Реч је о начину електричне предаје експлозивног таласа на растојање који сам изумео, при томе ова предаја је могућа на растојању од 1000 километара, тако да експлозија у Петербургу би могла да пренесе њено дејство у Константинопољ. Начин је необично једноставан и јефтин. Али при таквом вођењу ратова на растојању они фактички постају безумље, и морају да буду укинути. Детаље ћу објавити на јесен у мемоарима Академије наука.

Ова публикација је требало да постане 301. научников рад. Рад Филипова није био теоријски, он је заиста направио то откриће. И да је успео да објави своје истраживање и да су га искористили у Првом светском рату, могуће да би свет очекивала катастрофа.

- Могу да изазовем снопом кратких таласа читаву снагу експлозије. Експлозивни талас у потпуности се преноси дуж носећег електромагнетног таласа и на тај начин динамит активиран у Москви може да пренесе своје дејство у Константинопољ, писао је у једном од писама.

Тако да је Николај Други спасао човечанство од побигије, наредивши да се уништи Филипов и његови радови. Како је истакао Жак Берже у свом раду Проклете књиге,

- Проналазак Филипова, да су га искористили војска или револуционари, спада по мени у оне који могу да доведу до потпуног уништења цивилизције. Открића такве врсте треба да се налазе под најстрожом контролом.

Необична личност Михаила Филипова изазива велико интресовање: научни популаризатор, научник, писац, експериментатор и убеђени револуционар, налазио се под полцијским надзором од убиства цара Александра Другог. Он је саставио тротомни Енциклопедијски речник и основао први у Русији озбиљни научно-популарни часопис Научни преглед, превео на француски Основе хемије Мендељејева и објавио рад Константина Циолковског "Истраживање светских простора млазним уређајима". Филипов је био обдарен невероватним умом који је могао да ради на споју многих наука и да их синтетише. Проклети рукопис био је кључ за савремена открића, али могао је да буде узрок многих смрти.

Ана Фјодорова,