Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Опера пре свега…

Опера пре свега…

14-03-2014 12:41:12 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Нови међународни пројекат Опера априори почео је у Великој сали Московског конзерваторијума. Отворила га је звезда у успону светске оперске уметности, млада руска певачица Јулија Лежњева.

Од барока до Моцарта је назив програма првог од 5 концерата, по један месечно све до јуна. Необичан назив фестивала је арт-директор Јелена Харакидзјан објаснила у интервуу Гласу Русије:

- Априори је филозофски термин, који подразумева знање, незаисно од искуства. Ми то третирамо некако слободно: опера пре свега. Знамо да пловидба сваког брода зависи од његовог назива. Зато овај назив обухата чак и хронологију. Све почиње од музике барока. Даље следи савремена музика. Слушаоци ће моћи да то прате, нарочито ако посете свих 5 концерата. Сваки концерт има одређену тему.

Током фестивала ће наступити највећи светски оперски певачи. У марту ће у Великој сали Московског конзерваторијума певати чувени немачки тенор Јонас Кауфман, циклус ће наставити истакнута француска певачица, рођака композитора Франсиса Пуленка, мецо-сопран Стефани д’Устрак. Завршиће фестивал корејски славуј, колоратурни сопран Суми Јо.

Рускиња Јулија Лежњева, која наступа прва, певала је с оркестром Musica Viva под управом познатог виолончелисте и диригента Александра Рудина. Јелена Харакидзјан је истакла да избор Јулије за отварање пројекта није случајан.

- Сматрамо да је то најбоља барокна певачица у Русији и једна од најбољих у свету. У Европи је зову новом Чечилијом Бартоли. Свој програм Од барока до Моцарта она никада није представљала у Русији, мада га је већ неколико пута изводила у Европи.

Јулија Лежева има 24 године, толико рано признање код академских певача је велика реткост. Њен таленат се испољио веома рано: када је имала 15 година, она је сензационално победила у дечијем конкурсу оперске диве Јелене Образцове. Када је имала 18 година, она је постала победница конкурса за одрасле и била позвана од многих водећих оперских кућа Европе. На фестивалу Опера априори одлучила сам да изводим оно, чему сам тежила од малих ногу, у чему могу да се најбоље покажем, признала је певачица у интервјуу Гласу Русије.

- Позвана сам да отворим овај фестивал. Нисам могла да поверујем у то, када сам прочитала имена других учесника овог фестивала – то је нешто невероватно! С Александром Рудиним и руским барокним оркестрима нисам раније радила. Када је Рудин замолио да изведем управо барокни програм, била сам двоструко срећна, јер на великим позорницама са руским рарокним оркестрима нисам радила. Када ме је Рудин замолио да изведем управо барокни програм, била сам двоструко срећна, јер ћу певати нешто омиљено, барокно… Иначе ми је та епоха толико присна, да не могу да живим без ње.

Програм фестивала обухвата и гала-концерте, и ремек-дела, које се ретко изводе. Биће и светска премијера – опера младог московског композитора Алексеја Курбатова Црни монах, према приповетки Антона Чехова.

Наталија Викторова,