Налазите се на страници > Почетна > Политика > Украјина у НАТО-у

Украјина у НАТО-у

15-03-2014 10:53:22 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Врховна Рада намерава да одустане од ванблоковског статуса Украјине и да усвоји закон о ступању Украјине у НАТО.

Аутори одговарајућег нацрта закона постали су посланици Баткившчине, међу њима Борис Тарасјук – раније је он био шеф мисије Украјине у НАТО-у, затим је руководио министарством иностраних послова. Колико је данас реално чланство Украјине и НАТО-у? Руски политиколог Сергеј Михејев сматра да сличне акције Украјине предтављају покушај да се нађе још један инструмент притиска на Русију и пут ка продубљивању конфронтације.

- Огорчава то што никаквих позитивних аргумената ни Кијев, ни њихови партнери за Западу не нуде Русији. Хајде да кажемо поштено: читава ова ситуација је провоцирана ултраагресивном позицијом оних који су узурпирали власт у Кијеву. Да није било тих ултрадесничарских група националиста, да није било тако једнозначне подршке ових радикала од стране неких западних политичара, рекација Русије би била друга. Да ли ће НАТО тим поводом имати консолидован став? Наравно, Анериканци играју тамо прву виолину. Али Европа треба да схвати просту ствар: Американци су увукли Европу у врло непријатну ситауцију. Жариште напетости, као увек, они стварају хиљадама километара далеко од својих граница, а Европа ће добити гомилу проблема, за које ће морати да плати трошећи своје ресурсе.

Осим тога, убеђен је експерт, Украјина, изгубивши свој ванблоковски статус, изгубиће и релативно мирну егзистенцију последњих 20 година коју јој је он гарантовао. Русија и данас де факто остаје гарант неприкосновености гарацнија свих постсовјетских држава. Ову чињеницу може да игнорише само онај ко не разуме геополитичке игре које покушавају да играју.

Мишљење украјинског публицисте из Кијева Вадима Долганова:

- Приближавање НАТО-а Украјини започело је још 1991. године (после распада СССР). Врло лагано и дрско приближавање, али системски и плански – као много тога што раде овде Американци. Данас земљом управљају исте марионете које су довели на власт после Мајдана 2004. године. Оне ће водити послушну политику и испуњавати све указе Брисела и Вашингтона. Врховна Рада сада гласа, покушавајући да озакони пуч, оружани преврат. Многи посланици из Партије региона или су отпутовали, или су се сакрили, и гласања у Ради тешко да имају легитимни карактер. Данас је сасвим реално говорити о активнијем учешћу НАТО-а у Украјини, посебно после референдума на Криму чији су резултати сасвим очигледни. Појава паравојних формација, инструктора НАТО-а, као што је било у своје време у Грузији – мислим да ће се то десити.

Осим тога, један од обавезних услова ступања у НАТО увек је било одсуство територијалних проблема у земљи претенденту, подсетио је Андреј Бакланов, заменик председника Асоцијације руских дипломата. Међтуим територијални проблем са Кримом је очигледан.

- Мислим да за нашу земљу граница шта може и шта не може да се дешава на нашим границама сада може да буде превладана. Ни под каквим условима не треба да дозволимо улазак трупа НАТО-а и размештање ракета на територији Украјине – одговор треба да буде врло оштар, између осталог у војном погледу. До тога не треба доћи, али ми морамо да заузмемо чврст став, како бисмо спречили развој овакве ситуације. Даље се не може одступати.

Потпредседник Академије за геополитчке проблеме Константин Сивков развија мисао претходног експерта:

- Ако се погледа карта, Украјина је једини геополитички полигон са којег могу да се започну максималне акције на дестабилизацији Русије. САД су за то заинтересоване. Успостављање контроле над Украјином, истискивање Црноморске флоте Русије из Севастопоља од стране САД претварају Црно море де-факто у унутрашње море НАТО-а. Русији остаје мали део обале од Сочија до Новоросијска, који неће омогућити да се држи снажна флота. Осим тога, Русија има низ индустријских предузећа на истоку Украјине, чије затварање ће негативно утицати на економију Русије. У тим условима Запад ће се борити за Украјину до краја.

Што се тиче нових нацрта закона у ступању Украјине у НАТО, треба истаћи да власт Украјине није легитимна чак по украјинским законима. И све одлуке које доноси Врховна Рада, између осталог међународни уговор о придруживању НАТО-у, такође ће бити нелегитимне и могу да буду оспорене од стране сваке следеће владе, сматрају експерти. А актуална исхитреност украјинских законодаваца одаје њихову правну некомпетентност или политичку кратковидост.

Наталија Павлова,