Геополитички кредо САД: Бич непокорним, медењак покореним

15-03-2014 10:56:03 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У последње време САД грозно алудирају на некакве санкције које треба да натерају Русију да промени свој однос према кризи у Украјини.

При томе Бела кућа посебно истиче да нема речи о војним мерама, као да моли Кремљ да се посебно не нервира. Очигледно Американци желе да седе на две столице: и да покажу своју одлучност и да не претерају и добију прилично осетан и непријатан одговор. Таква несигурност у себе сведочи о томе да америчка тактика „бича и медењака“ почиње себе са превазилази. То САД не желе да примете. Вероватно по навици. Ипак бич и медењак стоје у наоружању САД од друге половине прошлог века, каже заменик директора Центра за комплексна европска и међународна истраживања Високе школе економије Дмитриј Суслов.

- Политика САД остаје непромењена током читавог периода после Другог светског рата. То је политика јачања једнополарности. На данашњи дан то је покушај САД да обнове своје лидерство у условима реално постојеће вишеполарности. И главни инструмент достизања тог циља је распростирање демократије у свету. У стварности то је подршка проамеричких политичких снага, које су прогласиле демократске вредности. САД сматрају да што више земаља постану демократске, то ће повољнија бити геополитичка атмосфера за саме Американце. Осим тога, то је политичка спречавања појаве нових центара моћи који могу да упуте изазов америчком првенству.

У најочигледнијем виду ова политика се спроводи у погледу постсовјетског простора. САД желе да очувају овај простор у фрагментираном стању. Оне ометају реинтеграцију кључних држава на том простору са Русијом. Ова политика се води од средине 90-их. При томе Украјина у тој политици има кључну улогу. Недопуштање обједињавања Украјине са Русијом у САД се види као симбол и индикатор победе у хладном рату.

Сада многа америчка дејства, између осталог прилично агресивна, диктирана су простом логиком: златни век популаризације америчког модела очигледно се завршава. Од доба распада СССР почели су да се формирају нови центри моћи – Кина, Индија. Русија покушава да обнови своје некадашње позиције. И то брине Американце, уверен је политиколог Сергеј Михејев.

- Они осећају своју неспособност да сами вуку конопац светског лидества. Они би још хтели да управљају светом, али не полази им за руком баш најбоље. Уз то треба додати пораст антиамеричког расположења. По мени САД су најнеомиљенија земља у свету у датом тренутку. Како би решавали ове проблеме, Американци периодично стимулишу појаву разних жаришта напетости у разним деловима света. Сигуран сам да је криза у Украјини један од начина решавања америчког проблема. Везати за ово жариште напетости и Русију и Европу. Натерати их да на то троше ресурсе. Истовремено сукобити их како Европа не би постала превише самостална и не би покушала да се спасе од туторства Американаца.

САД не намеравају да одустану од своје изузетне улоге на међународној сцени. Пошто би то противречило самој природни америчке државе, његовој историји, спољнополитичком идентитету.

Сергеј Дуз,