Лавров: Русија уважава право Крима на самоопределење

16-03-2014 01:24:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Право народа на самоопределење нико није укинуо. Оно је забележено у Статуту УН. Русија ће уважавати вољу кримских народа. То је изјавио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров после преговора са својим америчким колегом Џоном Керијем у Лондону.

Без преувеличавања, редовну рунду преговора о Украјини између шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и државног секретара САД Џона Керија нестрпљиво је чекао цео свет. Сусрет је најзад био одржан у петак у британском главном граду. На страни руског МСП у социјалној мрежи често су биле изложене фотографије, на којим министри разговарају на ливади пред резиденцијом амбасадора САД у Лондону.

После неколико сати су шефови спољнополитичких ресора изашли ка новинарима. Преговори у четири ока су још једном открили да Москва и Вашингтон различито гледају на догађаје у Украјини и, између осталих, на Криму, вероватно зато, што је ситуација тешка, и, како је изјавио Сергеј Лавров, и јединствена.

- То је случај, који не може да се разматра изоловано од историје. Постоје ли преседани у међународном праву? Они постоје. Сви су свесни да је Крим за Русију неизмерно више него Коморска острва за Француску или Фокланди за Велику Британију.

Америчке новинаре је нарочито интересовало питање: како ће се Русија односити према резултатима референдума на Криму после објављивања његових резултата. Како је истакао Сергеј Лавров, треба прво спровести референдум, тек после тога говорити о његовим резултатима.

- Ми ћемо уважавати вољу кримског народа, чак кримских народа, јер их има неколико. Кримски парламент је већ усвојио декларацију о независности републике. Надам се да ће становници Крима то потврдити приликом референдума. Шпекулисање је бесмисљено, треба сачекати резултате.

При томе, резимирао је руски министар, не вреди заборавити о праву нација на самоопределење.

- Полазимо од тога, што нико није укинуо право народа на самоопределење. То је један од циљева Статута УН, постоје више случаја самоопределења народа. Има их и у најновијој историји.

Руски министар је изјавио да без обзира на сложену ситуацију у Украјини, Москва и Кијев настављају билатералне односе. Сергеј Лавров је истакао да суседна земља има могућност за регулисање конфликта – да почне уставну реформу.

Међународна заједница, ако она одговорно прилази судбини Украјине, мора да пре свега инсистира на процесу уставне реформе. Врховна рада би могла да иницира такав процес, позвавши да у њему учествују сви региони, обезбедивши им равноправно место за столом преговора.

Међутим, Москва би могла да поднесе низ предлога ради решења политичког конфликта у Украјини, - истакао је Сергеј Лавров. У наредно време руски МИП је спреман да упозна с њима међународну заједницу.

Ксенија Мељникова,