Налазите се на страници > Почетна > Блог > Украјина ври, Крим ћути

Украјина ври, Крим ћути

16-03-2014 12:28:35 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Хапшење екстремиста-неофашиста у Харкову мора да постане почетак опширних акција за неутрализацију и кажњавање разуларених екстремиста.

Такву је изјаву дао опуномоћени МИП РФ за питања људских права, демократију и власт права Константин Долгов после догађаја у Харкову. За пушкарање, у којем су погинула два човека, и киднаповање талаца, ухапшено је око 40 људи.

На Криму је данас објављен „дан тишине“ уочи референдума, који мора да буде одржан у недељу. Мисија међународних посматрача, која се састоји од представника Русије, европрских земаља и ЗНД, почела је свој рад.

Нико није укинуо међународне обавезе Украјине за супротстављање расизму, расној дискриминацији и ксенофобији. Бандеровске структуре у Украјини морају да буду објављене ван закона за потпаљивање међуетничке мржње. Тако је опуномоћени МИП РФ за питања људских права, демократију и власт права Константин Долгов оценио харковске сукобе екстремиста са становницима града. Протекле ноћи су радикали из Правог сектора организавали пушкарање и киднаповали таоце. Током сукоба је погинуло два човека. Како саопштавају очевици, на ненаоружане људе су прво бацали гранате, који заслепљују и стварају велику буку, и коктеле Молотов, затим су почели да пуцају – и то из прозора штаба радикалне организације Прави сектор.

Како саопштавају у МУП Харковске области, операција хапшења екстремиста је завршена.

На Криму уочи референдума предузимају све да би избегли сваку провокацију. Културни програм, предвиђен за овај викенд, биће одржан у условима повећаних мера безбедности. Кримска милиција предузима појачане мере безбедности. Аутономија има довољно снага и средстава да би осигурала безбедност, - уверио је премијер Крима Сергеј Аксјонов.

- Не очекујем провокације од људи који живе на територији Кримске аутономије, јер су они сви заинтересовани за очување међунационалног, међуконфесионалног мира. Тако нешто би могли да изврше само дошљаци. Ми имамо више од 10 хиљада људи у самоодрани и више од 5 хиљада различитих јединица: МУП у пуном саставу, службе безбедности Аутономне Републике Крим.

Уочи гласања је забрањена агитација „за“ и „против“ улажења у састав Русије. Додуше, никаквих ограничења за становнике, који би желели да користе руску симболику, неће бити.

У међувремену, изборне комисије су већ завршиле припреме за референдум, - саопштио је у интервјуу Гласу Русије заменик председника Врховног Совјета Крима, први заменик председника странке Руско Јединство, председник Руске Заједнице Крима Сергеј Цеков.

- Све је спремно за одржавање референдума. Формиране су изборне комисије, распоређени изборни листићи, испринтани списци бирача. Ситуација је мирна, стижу посматрачи, пријављују се. Узимајући у обзир расположење месних органа власти, месних кримских заједница, сматрамо да ће референдум бити одржан на високом нивоу, доћи ће много бирача, уверени смо да ће бити високи проценат оних, који ће гласати за прво питање.

Пратити припрему и ток гласања ће бити представници Русије, земаља ЗНД, Европарламента, чланови националних парламената европских земаља, као и водећи експерти за међународно право.

На референдуму, који ће бити одржан 16. марта, бирачима се предлажу два питања – о обнављању прикључења Крима Русији као субјекта Федерације и статуса полуострва као дела Украјине. Гласање ће бити одржано и у Севастопољу. Како се очекује, претходни резултати плебисцита ће бити објављени увече у недељу.


Марија Баљабина,