Крим одлучује о својој судбини

16-03-2014 04:01:17 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На Криму се одржава референдум о статусу полуострва. Кримљани гласају за једну од варијанти: придруживање Крима у својству субјекта Руској Федерацији или за обнављање Устава Крима из 1992. године и останак Крима у статусу саставног дела Украјине.

Према прелиминарним прогнозама, већи део становништва Крима ће гласати за присаједињење аутономне републике Руској Федерацији. Слично расположење код становника Крима постоји током две деценије, и данас им се пружила реална могућност за његово остваривање у животу.

Уколико се референдум заврши са проруским резултатом, снаге, које су заузеле власт у Кијеву, покушаће да изврше притисак на Крим, сматра заменик директора Института земаља ЗНГ Владимир Жарихин.

- У почетку ће бити одређена збуњеност, али ће затим настати консолидација, и, плашим се, биће доста оштрих покушаја гушења Крима. Друга је ствар, што таквих могућности данашња кијевска власт, на срећу, нема. Али ће покушаја бити, и у вези са тиме становништво кримског полуострва треба да сачува будност.

Међутим већ сада посматрамо покушаје ометања гласања. Како је обавестио средства јавног информисања министар информација и масовних комуникација Крима Дмитриј Полонски, сајт свекримског референдума referendum2014.ru нашао се на мети снажних сајбер-напада. Притом је он додао, да никаквог утицаја на ток и резултате референдума, сајбер-напади неће имати.

Ток гласања у Криму прати 70-так посматрача из више од 20 земаља. Референдум је у складу са међународним стандардима и у складу са међународним правом и Повељом УН, изјавио је за „Глас Русије“ доктор друштвено-политичких наука, доцент Хелсиншког универзитета, члан међународног покрета „Свет без нацизма“, међународни посматрач на референдуму у Криму Јохан Бекман.

- Становници Крима гласају за своју будућност, они нису обавезни да моле председника САД Обаму да призна њихово изјашњавање. Ја разумем западне вође – рејтинг Обаме сада опада, Европска унија је у дубокој економској и политичкој кризи, њима се не свиђа, да Рус слободно гласа на изборима за своју будућност. Једноставно западни русофоб не жели да да Русу право гласа.

Посматрачи истичу високу активност становника региона. Гласање се завршава у 20.00 по локалном времену. Прихваћеним (утврђеним) сматраће се питање, за које ће гласати преко половине учесника референдума.

Лада Коротун, Павел Силајев