Долазак бирача невиђен, прекршаја нема – становници Крима бирају будућност

16-03-2014 04:04:24 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Долазак бирача је невиђен, никаквих прекршаја, приморавања и притиска на бираче нема. Безбедност је осигурана на високом нивоу. Људи долазе на изборне јединице као на празник.

То је мишљење чланова мисије посматрача руског сената на референдуму на Криму, изнето у интервјуу Гласу Русије.

Становници Крима бирају будућност – да се поново уједине с Русијом или прошире пуномоћја региона у саставу Украјине. Без обзира на лоше време, чак и људи поодмаклих година су дошли да гласају. Референдум одговара међународним стандардима, Међународном праву и статуту УН, - изјавио је у интервјуу Гласу Русије први заменик председника комитета за међународне послове Владимир Џабаров.

- Налазимо се у Јалти, посетили смо већ 6 изборних јединица. У једној од њих је ред од оних, који желе да гласају, мада је време лоше – јаки ветар, пада киша. Међутим, људи ипак стижу. Свуда је сасвим мирна ситуација, без ексцеса. Гласање, према нашем мишлењу, одговара свим међународним нормама. Људи узимају изборне листиће, улазе у кабине, где се опредељују, па ставе листиће у прозирне кутије. Нема покушаја да се листић добије без личне карте. После пребројавања гласова нека сами становници Крима одреде, шта да раде даље. Поштено рећи, немам ниједну замерку на оно, што се дешава.Нисам нигде видео такав ветар, али народ долази. 80-годишње баке са штакама желе да учествују у гласању.

За становнике Крима 16. март је празник, - истакао је у интервјуу Гласу Русије члан комитета за међународне послове Савета Федерације Русије Игор Морозов. Према речима сенатора, током читавог времена његовог боравка у Севастопољу, он још ниједном није наишао на човека, који би био против одржавања референдума.

- Посетили смо изборне јединице у Севастопољу. Без обзира на кишу, ту има много људи. Долазе читаве породице, са децом. Видимо људе поодмаклих година. Како нам је испричао одговорни секретар изборне комисије, људи су долазили од уторка да би контролисали да ли су њихова презимена унета у списак, јер се сазнало да је званични Кијев блокирао списке бирача. Зато су месне изборне комисије саме их састављале, полазећи од последњих избора 2012. Године. Зато су људи проверавали, има ли их на списку. Данас свако за себе усваја историјску одлуку. Ми схватамо њихово расположење, осећамо да свако жели да допринесе победи, како кажу Севастопољци, коју они очекују данас. Све изборне јединице, које смо посетили, одговарају међународним нормама одржавања референдума. Сва документација је у потпуном реду. Ако Запад не призна резултате референдума, свесни смо да ће Русија у било ком случају испунити своју историјску мисију. Постоје преседани у међународном праву, главно је – у међународној пракси. Знамо сва регламентна документа УН, на чијој основи је настало Косово. Зато смо апсолутно уверени да и Крим, и Русија делују у међународном правном пољу, - изјавио је члан Комитета за међународне послове Савета Федерације Русије Игор Морозов.

Лада Коротун,