Проклете књиге - део 3 - Ескалибур

16-03-2014 04:59:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ми смо навикли да сматрамо да су све проклете књиге ствари давно минулих дана. Али и у наше дане такви текстови постоје. Постоји легенда да по морима и океанима плови величанствена јахта, да је чувају људи наоружани до зуба, где се у сефу чува опасна књига која може човека да лиши разума – Ескалибур.

Ова загонетна књига је везана за Американца Рона Хабарда, који је смислио дианетику и сајентологију. Хабарда су оптуживали за везе са ђаволом и оностраним силама, за контакте са дошљацима из других светова. Тобоже сва његова тајна знања и њихове необичне могућности описане су у књизи Ескалибур, о којој колају легенде, али нико не зна да ли она заиста постоји. Могуће да је њен назив везан за легендарни мач краља Артура, којем су често приписивали волшебна и мистична својства.

Необичну популарност Хабард је освојио романима у жанру научне фантастике. Најбоља његова дела су била написана пре другог светског рата. То су били авантуристички, лирски, криминалистички романи, вестерни, сцене за филмски студио Коламбија пикчрс.

Затим се све нагло променило. После рата Хабард је створи дианетику – својеврсну психоанализу, смишљену за потчивањавање психике Американаца. Он је уливао следбеницима да је несвесно непотребни део људске психе, који наводи на неправилне поступке. Човек који се избави од несвесног помоћу вежби постаје „чист“. И слободан од разних непотребних комплекса, он треба да постане клица новог бића блиског надчовеку. Прво је Хабард опробао своју методику на жени. Када је постала „чиста“ она је затражила развод и добила га. Затим се латио једног од својих пријатеља који, чим је постао „чист“, убио је своју жену и извршио самоубиство. Без обзира на такве страшне приче дианетика је стекла огромну популарност. 1955. године Американци су јој се окретали већ у хиљадама.

После тога Хабард је смислио нову „савршену“ науку – сајентологију. Између осталог говорио је њеним следбеницима о својим претходним егзистенцијама које су везане за велику галактичку цивилизацију, а човечанство је само њен клон.

Квинтенсенција новог учења је постала књига Ескалибур. За разлику од других текстова који се тичу религиозних теорија, Ескалибур никада нису штампали, већ крили. Невероватно, али она је утицала на разум поклоника учења исто као раније дианетика. И тако су сви ауторови пријатељи који су прочитали овај текст полудели, и никакве клинике нису могле да им помогну. Али не зна се не само која су информације положене у тај текст, већ ни шта је постало подстицај да људи који га читају полуде: да ли су они полудели само од књиге или су вршили над собом неке експерименте? О Ескалибуру колају легенде, али нико не зна да ли он постоји заиста. Могуће да је назив књиге везан за легендарни мач краља Артура, којем често приписују волшебна и мистична својства. А сведочења оних који су заиста држали у рукама ову проклету књигу нису пронађена.

Ширење сајентологије која је постала својеврсни религиозни покрет изазвало је велику забринутост у свету. Многе земље је сматрају секташтвом опасним по живот. Сајентологе оптужују за манипулације са људском свешћу, покушаје да потчине следбенике нове религије својој контроли, да управљају њиховим поступцима на растојању и у тежњи да успоставе своју владавину над светом.

У Русији неки Хабардови радови су били унети на списак екстремистичке литературе. Према решењу Московског обласног суда из 2011. године, књига Шта је то сајентологија? укључена је у списак екстремистичких материјала и забрањена на територији Руске Федерације.

Ана Фјодорова,