У Кини је скупље умрети него живети

17-03-2014 08:32:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Кини цене гробних места расту по 30% годишње, много већом брзином него цене стамбеног простора. Понекад за могућност да ближње сахране на гробљима на којима већ почивају угледни људи и високи чиновници Кинези плаћају до милион јуана (преко $165 хиљада).

Пошто земљишних парцела за сахрањивање у Кини има све мање, потражња за скупим гробним местима само расте у току последњих година.

Већ сад у Кини која броји 1,3 милијарде становника има преко 180 милиона људи старијих од 60 година, а смртност достиже 9 милиона људи годишње. Пошто се процес старења становништва наставља приходи индустрије за пружање погребних услуга ће се повећавати: до 2017. године обрт кинеског тржишта погребних услуга износиће $16,5 милијарди.

Цена по квадратном метру на неким гробљима у Пекингу већ достиже $65.600. У Шангају земљишна парцела на гробљу кошта преко $30.000. Али, то је тек први корак. За саму церемонију сахране, као и надгробна обележја и споменике треба да се плати још неколико хиљада. По подацима радника индустрије везане за сахране од 2011. године просечна цена надгробног споменика за две године је порасла један и по пут – на $25.000. Ситуација је довела чак и до појаве термина „гробљански робови“ – тако се називају они људи који су принуђени да марљиво штеде за сахрану родитеља и своју сопствену.

А они који су навикли да живе раскошно могу да добију луксузан сервис и после смрти. Једно од места за пружање услуга такве врсте је гробље у предграђу Шангаја које више личи на парк. „Овде имамо преко 700 знаменитости – војних јунака, политичара, музичара, оперских звезда и глумаца. Људи овамо долазе чак и да би направили свадбене фотографије,“ – каже менаџер гробља Џејсон У. Једна од „знаменитости“ је последње уточиште тајванске поп-звезде Терезе Тен. Гроб је овенчан белом статуом певачице, а из оближњих звучника чују се њени најлепши хитови. Неки гробови више подсећају на мини-маузолеје, у које блиски људи покојника могу да уђу уз помоћ електронског кључа попут хотелског.

И познато пекиншко гробље Баобашан, које је некада било отворено само за високе чиновнике и хероје револуције почело је да нуди своје услуге обичним смртницима. Гробље је 2012. године издвојило 120 парцела за сахрањивање обичних Кинеза. Међутим, испоставило се да је цена претерано висока: преко $165.000, а да би се овде купило место треба имати и везу.

По рачуници стручњака, уз данашњи ниво смртности, већ за шест година у Кини неће бити земљишта за сахрањивање. Због тога власти већ више година активно пропагирају кремацију и расипање пепела изнад мора. Крајем прошле године ова препорука је дата свим члановима партије и државним чиновницима који су уједно љубазно замољени да се одрекну превише раскошних и скупих сахрана. А власти Гуангзхоуа и Шангаја у којима живи највише старијих људи јуанима подстичу родбину покојника. У Шангају су градске власти обећале да ће плаћати по 2.000 јуана за пристанак да пепео покојних рођака буде расут изнад мора.

Наталија Портјакова,