Жена у свемиру: плусеви и минуси

17-03-2014 08:46:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Након седамнаест година Русија поново шаље у космос жену. Јелена Серова, пробни космонаут, данас се спрема за лет у посади дублера.

А у септембру, она ће можда полетети на броду „Сојуз“ као инжењер летач. У историји домаће космонаутике Серова ће постати четврта жена у освајању космоса.

Прва у свету жена, која је полетела укосмос, била је Валентина Терешкова 1963. године. Светлана Савицкаја извршила је два кратка лета тек након двадесет година. Током једног лета, она је прва међу женама-космонаутима изашла у отвореникосмос. Након Светлане Савицке, укосмосу је била само Јелена Кондакова. Њој припада рекорд по дужини трајања лета.

Након ових експеримената испоставило се, да жене могу бити космонаути, али оне теже подносе изузетно велика физичка оптерећења у отвореномкосмосу, која су била потребна у јеку развоја орбиталних станица. И ето сада Рускиња се поново спрема укосмос, говори главни уредник часописа „Новости космонаутике“ Игор Маринин.

- Након више година наша Јелена Серова се пробила у одред космонаута. Сада је она у саставу дублерске посаде. Уколико све буде ишло успешно, она ће ускоро укосмос. Иако ће њен лет трајати пола године, сигуран сам, да се за њу неће планирати тешки послови у отвореномкосмосу.

Потенцијални проблеми имаће пре психолошки карактер, али то је решиво, наставља Игор Маринин.

- Када се у мушком колективу налазе жене, има великих плусева, као и неких минуса, међу њима и психолошких. Жене прихватају све што се дешава више са емоционалне стране, него на основу чињеница и размишљања. Присутност жене за једне је стимулативно, код других изазива раздражљивост – „када уместо само гаћа, треба да носите малтене фрак“.

Освајање нових светова мора се одвијати хармонично, а то није могуће без жена, иако у исто време жене могу постати узрок сукоба, сматра дописни члан Руске академије космонаутике „Цијалковски“, Јуриј Карап.

- Жена није само колега, само члан колектива и посаде, она је жена, и према њој се треба и понашати као према жени. Понекад то изазива конфликт на послу, то се открило приликом тренинга у изолацији. Осим тога, женама може бити теже због тога, што је услед женске природе потребно више времена, снага и услова, да би осетиле психолошчки комфор. Мушкарац – устао, обукао панталоне и кошуљу и кренуо. А жена треба да се нашминка, улепша. Наравно у условимакосмичкоглета томе се посвећује мање пажње, али природа се не може променити, и жена остаје жена.

Док сами космонаути истичу, да је присутност даме у мушком космичком колективу увек празник и боље расположење.

Јелена Серова се спрема у лет као инжењер летач са Александром Самокутјајевим и Бари Вилмором. Иако ови космонаути чине само у резервну посаду, дублери су имали обуку и полагали предлетачке испите у Звезданом граду на истом нивоу као и основна посада.

Кира Калинина,