Међународни дан планетаријума

17-03-2014 07:54:59 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Реците, поштовани слушаоци, да ли често гледате у небо? Не ради тога да би сазнали да ли треба понети кишобран, неће ли дувати сутра јаки ветрови или ће време бити ведро, без облака. Мислимо на звезде, које изазивају одушевљење. Између осталог, пролеће је најпогодније време за то.

16. март у Србији, Русији и Украјини дан је важних догађаја и решења. Вероватно сви желимо да знамо шта треба да очекујемо од будућности. Свакако, многи политиколози, бизнис-аналитичари, а чак и руководиоци војних ресора имају о томе стриктне прогнозе. Међутим, постоје људи, који конзултују звезде. Како се увек дешавало у сложено кризно доба, звездани хороскопи и предвиђања су данас посебно популарни.

Где човек може да упозна карту звезданог неба у условим велеграда, ако не у планетаријуму? Знате ли можда да је 16. март још и Међународни дан планетаријума? Дакле, имате одличан повод, испољивши свој грађански став у изборној јединици, поћи у оближњи планетаријум и погледати звезде кроз телескоп. Можда ће оне нешто рећи.

Између осталог, Међународни дан планетаријума нема тачно фиксирани датум. Тај је празник уприличен астрономском почетку пролећа. Свакако, ако тог дана пођете у планетаријум, моћи ћете не само да уживате у небеској сфери са звездама, планетама и сателитима, слушате занимљива предавања о загонеткама Васионе, већ и весело прославите диван празник, који има дубоко научно образложење. Док је Дан планетаријума постао међународним сасвим недавно – он је стекао тај статус тек 1994. године, Дан пролећне равнодневнице је за наше претке био један од најважнијих. Тог дана центар Сунца у свом видљивом кретању пресече небески екватор, те дан и ноћ практично трају једнако време. То значи једно: можемо да будемо сигурни - пролеће је настало!