Ускршњи фестивал обећава да обори све рекорде

17-03-2014 09:19:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Маестро Валериј Гергијев представио је у московској градској већници програм 13. Московског Ускршњег фестивала. Он се отвара, по традицији, на Светли празник Ускрс, који православни свет обележава 20. априла и завршава се, такође, по традицији 9. маја, на Дан Победе над фашизмом у време Другог светског рата.

Актуелни фестивал обећава да обори све рекорде и по размерама и по географском обухвату, и по броју концерата. А њих је преко сто. Валериј Гергијев је предложио идеју да прође у скоку читаву Русију – од најзападније тачке, Калињинграда, преко Урала и Сибира, до Далеког Истока, и од северних градова до југа Русије. 30 хиљада километара! Како би све успео, Валериј Гергијев са оркестром Маријинског театра приредиће извесну прелудију пред званично отварање – неколико концерата од 15. априла у Калињинграду, Мураманску и Санкт-Петербургу.

Огроман број концерата. Огроман број учесника. Али најважније је огроман број градова и региона Русије, између осталог и за мене лично десет градова у којима никад нисам био. Од Калињинграда до Владивостока – звучи врло примамљиво, али то је велико искушење. И надам се да ћемо поднети то искушење стоички, вероватно можда чак херојски. Оркестар нам је одличан.

Низ година маестро доследно оваплоћује у живот идеју да наступе оркестра Маријинског театра у Европи и Америци смењује непрекидним гостовањима по Русији. Тако да маршруте по великим и малим градовима родне земље, посебно у оквиру Ускршњег фестивала, постале су већ уобичајене и очекиване. Па и сам Ускршњи фестивал, како каже министар културе Русије Владимир Медински, није просто савезна акција, то је читав покрет.

- Убеђени смо да ће се ова добра идеја – идеја образовања, просвећивања, навикавања на најбоље обрасце светске музике, ширити и развијати из године у годину. Тим пре што се већина концерата даје на добротворној основи.

Још једна особеност 13. Московског Усркшњег фестивала је укључивање омладине у наступе. Овог пута Влаериј Гергијев планира да у гостовања укључи 12-15 младих солиста. Углавном победника прошлог, 14. конкурса Чајковског.

На дан отварања Ускршњег фестивала у Москви ће наступити истакнути савремени пијаниста Денис Мацујев.

- Обожавам овај фестивал који је постао заиста наш бренд, наша визит-карта, поред Салцбургшког, Единбуршког фестивала. По размерама, по покрићу наших региона, то је наравно невиђена прича. Сећам се претходног фестивала када смо за 4 дана посетили 8 градова са разним програмима. Наравно, то је рад. Наравно, тешко је, али сваки долазак у град и сваки излазак на сцену био је невероватан.

Са оркестром Маријинског театра под управом Гергијева Денис Мацујев ће извести Поему ватре – Прометеј Александра Скрјабина.

Наталија Викторова,