Пресуда европској тројци

18-03-2014 10:10:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ових дана председник фракције социјалиста и демократа Европског парламента, посланик Аустрије Ханес Свобода изјавио је да је друштво добило јасан сигнал да не намеравамо више да признајемо постојање европску тројку. Европа ће претрпети крах ако не буде уважавано мишљење институција ЕУ. Посланик је изрекао ове речи поводом разматрања питања делатности тројке међународних кредитора у саставу Европске комисије, ЕЦБ и ММФ на пленарном заседању парламента у Стразбуру.

Разматрање питања о сада већ одиозној тројци било је, може се рећи, истуривање тешке артиљерије на ватрене положаје. До сада су примедбе према делатности дате структуре изражавали у појединој форми научници, економисти, експерти и поједини политичари држава зоне евра. Само по себи, посебно оштра критика на њен рачун чула се од стране земља којима је било прописано лечење у облику мера строге штедње – Грчке, Ирске, Португалије и Кипра. Детаљно разматрање кардиналних рецепата тројке извшио је комитет Европског парламента за економију и финансије, који је у те сврхе у новембру прошле године формирао специјалну радну групу.

Основне примедбе тројци своде се на оптужбе за захтеве једностраног смањења трошкова, претерани диктат, потцењивање фактора напретка економије, одсуство транспарентности у својим акцијама. Главни метод делатности тројке, по речима аутора реферата, јесте принцип „шишати све на нуларицу“, не узимајући у обзир националне особености и социјалне последице. А оне у низу случајева бивају чак катастрофалне. Како је саопштио на пример немачки Јунге Велт, делегација немачких лекара која је ових дана посетила Грчку говорила је о фактичкој парализи здравственог система у тој земљи. У целини због реализације рецепта тројке пензионери и службеници су остали без половине својих прихода. Трећина Грка живи на ивици беде. Само у Атини 30 хиљада људи мора да се смрзава на улици, без крова над главом.

Поред осталог, говорили су посланици, међу самим члановима фискалног тријумвирата нема јединства. ММФ се бори за смањење плата и пензија, а Европска комисија инсистира на довођењу буџета у ред. Коначно, изјавио је европски параламентарац, формирање тројке је било већ само по себи нелегитимно, пошто није засновано на одговарајућој правној бази. Резултат дискусије био је закључак ппсланика да дата структура треба постепено да буде ликвидирана. Њена функција може да се преда Европском монетарном фонду који треба да буде формиран.

Између осталог, Европски парламент нема овлашћења да испуни своју пресуду. Уз то тројку су сахрањивали већ много пута. Да ли ће актуелна одлука парламентараца за њу бити, по изразу аустријског Ди Прес, „лабудова песма“? Према мишљењу Ивана Родионова, професора Високе школе економије, у том правцу ће се у крајњој линији кретати.

- У принципу то би било вероватно сврсисходно. На пример, Ирска је чинила све што јој је говорила тројка. Тамо су између осталог дугови комерцијалних банака били формирани као суверени. То значи да ће две генерације Ираца читавог живота радити за повратак тих дугова. Ако исти механизам почну да користе и друге земље, шансе да изађу из кризе биће минималне. Зато мислим да ће европљани покушати да нађу неки сопствени пут, чак и ако им не буде полазило све за руком.


Олег Севергин,