Таблете за нуклеарне централе

18-03-2014 10:49:30 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ново гориво за нуклеарне централе нуде стручњаци из Краснојарска. У локалном Рударско-хемијском комбинату направљена је и успешно тестирана опрема за добијање МОКС-горива. То је мешовито оксино уранијум-плутонијумско гориво за реакторе нуклерних централа. Таблете новог горива за годину дана треба да буду испобане у реактору Белојарске нуклеарне централе.

Огледну партију нуклеарног горива нуклеарци су направили на основу диоксида уранијума. То још није МОКС-гориво. Ипак обогативши уранијум плутонијумом, стручњаци из Краснојарска у скорије време рачунају да добију нову енергетску сировину за реакторе на брзи неутрона, рекао је за Глас Русије начелник Одељења за везе са јавношћу Борис Риженков.

- Сада је направљен технички агрегат. У пробном режиму искориштен је диоксид уранијума, све је успело. Једноставно како се плутонијум не би сувише користио, проба је извршена на диоксиду уранијума. Све је у реду, процес тече.

Плутонијум називају хировитим елементом. Његов експлозивни карактер добар је за производњу нуклеарног оружја. Али иста својства су дуго ометала да се плутонијум искористи као гориво: тешко је управљати процесом. Ипак чак САД, које су раније инсиситрале на закопавању плутонијума, сада граде фабрику за производњу МОКС-горива. Једна од његових привлачних особина је утилизација вишка оружаног плутонијума при производњи горива, док би се у противном ови вишкови сматрали радиоактивним отпадом, објашњава стручњак. Борис Риженков истиче:

- Енергија у реактору се добија на рачун распада плутонијума на ниже продукте распада по таблици Мендељејева. Тачније то већ није плутонијум, већ читав спектар изотопа. Исто се дешава са уранијумом. У обичном реактору као гориво ради уранијум-235. У МОКС гориву уместо 235 уранијума ради плутонијум. Он престаје да постоји као хемијски елемент.

Према речима представника краснојарског комбината, плутонијум, наравно, захтева строжу контролу. Ипак Французи успешно примењују МОКС гориво од 1995. године, истина, искључиво за горивне реакторе. Ноу-хау краснојарских нуклеараца се састоји у томе што они праве МОКС гориво за реакторе на брзи неутрона. То наговештава принципијално нове могућности за енергетику.

Јелена Ковачић,