Историјски говор и историјски догађај

19-03-2014 10:28:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин потписао је јуче са лидерима Крима споразум о примању полуострва у састав Руске Федерације

Пре тога шеф државе у свом иступању пред Федералним сабором одговорио је на оптужбе са западне стране о незаконитости ових дејстава и сетио се историје Крима. Његово изагање било је емоционално и конструктивно, истичу експерти.



Догађаји на Криму се развијају нагло. У недељу грађани Крима су изразили своју вољу да се придруже Русији. И већ у уторак, 18. марта, Владимир Путин, председник Државног савета Крима Владимир Константинов, премијер Крима Сергеј Аксјонов и градоначелник Севастопоља Алексеј Чали потписали су споразум о примању Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације. Многи од оних који су присуствовали овом историјском догађају ставили су георгијевске ленте. Говори лидер фракције Праведне Русије у Државној думи Сергеј Миронов:

- Процес је започео. Свима честитам то што већ други дан живимо у новој снажној Русији која је почела да окупља руске територије. Расположење је данас празнично, сви посланици су дошли на заседање са георгијевским летнама у знак подршке одлуке Крима о ступању у састав Руске Федерације.



У својој изјави Владимир Путин је подвукао да Русија није заинтересована за поделу Украјине. Што се тиче Крима, он ће осати у руским, и украјинским, и кримско-татарским... Али никада неће бити бандеровски, изјавио је председник. Међунационалне везе у том региону су кључне, истиче директор Института за стратешко планирање и прогнозирање Александар Гусев.

- У целини излагање је било врло конструктивно, логично, промишљено. По мени, врло важне су биле његове речи поводом три државна језика. Узимајући у обзир да је Крим мултинационални субјекат, то је врло важно. И ова тенденција о којој је он говорио, сарадња руског и кримско-татарског становништва принципијално је важна за Крим. То ће створити услове за нормални цивилизовани развој региона надаље.



Ово позитивно излагање Владимира Путина топло су дочекали и страни постматрачи, и присутни у сали, истиче водећи експерт Фонда за историјске перспективе Павел Свјатенков.

- То је несумњиво историјски догађај. По мени, то је врло занимљив одмерен говор, који је извесни програм рада на међународном нивоу. Председник је „боцнуо“ и западне партнере који иступају са позиције силе на међународној сцени, а не са позиције закона. Он је говорио да ће се бранити права Руса, да Украјина Русији није туђа држава.

У уторак десетине хиљада људи по читавој земљи изашло је на митинге за придруживање Крима Русији. Акције се одвијају под девизом Ми заједно! и Крим, срећан повратак!. Централни догађај је био концерт на Црвеном тргу у Москви за обједињење Русије и Крима и у знак подршке одлуци Владимира Путина, који је започео одмах после излагања преседника у Кремљу.

Кира Калинина,