Дубровски: ослањање на Пушкина и... Данилу Козловског

19-03-2014 12:00:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Москви је одржана премијера филма Дубровски. Филм је почео да се приказује у биоскопима. Успех му је изгледа гарантован, јер у њему раде два велика имена – Александар Пушкин и Данила Козловски.

Рачуница је проста: једне ће привући класика, друге жеља да виде на екрану звезду савремене кинематографије – Данилу Козловског. Да виде глумца кога називају богом руског блокбастера у класичној поставци, у костимима и декорима из епохе Пушкина нарочито им је интересантно. Али, нажалост, сада им то неће поћи за руком. Аутори филма су пренели радњу романа Дубровски у наше дане. И испао је у суштини акциони филм према Пушкиновом сижеу, врло блиском. Прудецент Јевгениј Гиндилис је рекао да Глас Русије да је пројекат покренут не ради адаптације Пушкина за младу генерацију, не ради популаризације класике...

- За нас се пребацивање добро познатог незавршеног Пушкиновог романа Дубровски чинило правом атракцијом. Када смо видели сценарио Константина Чернозатонског, били смо зачуђени тиме колико лако и складно догађаји од пре 200 година се подударају са нашим савременим реалијама. Зато се за нас задатак састојао у томе да снимио савремени филм који би навео људе да мисле и саосећају са оним што се дешава у земљи. Зато што је врло важно скретати пажњу на постојеће проблеме, не прећуткивати их.

Испоставило се врло животно. Филм почиње документарним кадровима приче око подмосковске борове шуме када су се људи побунили против њене сече. Талас протеста је прерастао у прави сукоб, а затим и у сукоб инвеститора са заштитницима природе. Занимљиво је да је сценарио Константин Чернозатонски написао ради опкладе са женом, после разговора о томе да се савремени руски живот често одвија као по сценарију руске класике. А када се повела реч о Дубровском постало је јасно да се дело врло органски уклапа у савремене реалије. Само у наше време Пушкинова прича делује много суровије.

А карактери јунака нове филмске верзије чији жанр је одређен као криминална драма, незначајно су измењени. Једино је професија усклађена са реалијама 21. века. Владимир Дубровски је успешни престонички правник и вечити гост модерних клубова. Маша Тројекурова је завршила енглески колеџ и нежна је послушна ћерка која се, истина, заразила европским либерализмом. Изненадна свађа њихових очева мења њихове животе. Корупција, мафија, моћници који имају све у својим рукама и за себе прилагођавају законе – чини се то су ствари које се од доба Пушкина скоро нису промениле. Као што се нису променила ни осећања јунака и романтична линија сижеа је и даље најузбудљивија. Што се тиче учешћа љубимца публике Даниле Козловског у филму, у то аутори нису сумњали. Нико није одговарао овој улози тако као он, уверен је продуцент Јевгениј Гиндилис. Сам Данила се однео према пројекту са огормним интересовањем.

- Наравно, за мене је то врло важан филм. То је занимљиво искуство, зато што се никада нисам суочавао у раду са класичном књижевношћу, још са њеним преносом у савремено доба. Зато је за мене то било важно, занимљиво, и ја мислим неопходно.

Наравно, то није онај Дубровски о којем смо читали у школи, каже глумац. Али он и даље изазива поштовање и усхићење. А прича је испала врло савремена и занимљива – о части, достојанству и спремности да се за њих бори.

Карина Ивашко,