Украјински амбасадор објаснио бањалучанима шта је Кијев

20-03-2014 03:47:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Украјински амбасадор Олександар Левченко је одржао прес конференцију у Републици Србској у Бањалуци, а поводом ситуације на Криму и у Украјини.

Левченко је говорио са бројним саркастичним освртањима и поређењима, минимализацијом проблема руског становништва у Украјини, као и карактерисања Војске РФ као окупаторске, односно тврдњама да је Крим наводно окупирала Војска РФ. Чак је и напомињао да је Кијев главни град Украјине присутним јер народ у Републици Србској то "не зна".

Који су све бисери украјинског амбасадора? Први је тај да су "руски" специјалци упали и заузели Парламент на Криму, а у ствари су то јединице "Самоодбране".
Помињао је еуфорично да је на Криму 25.000 војника са пуном опремом, оклопним наоружањем. Да ли ту има нешто чудно ако су они ту два века, а и по уговору Русија има право да има толико војника. Чак је рекао и то да је испланиран војни конфликт, а вероватно је заборавио ко је пуцао на "Мајдану", ко је створио расуло у земљи и ко је наручилац, а то је посведочила, само не сме да "призна" и Кетрин Ештон у свом разговору са естонским министром спољних послова, а који резговор је пресретнут.

Рекао је "Када је била заузета зграда парламента Крима и Владе, ушао је један број заступника, а новинари и посматрачи нису могли присуствовати, и изгласали су неповерење Влади која је тада била у Криму."

Могли би се насмејати, а вероватно је "заборавио" стотину мртвих у Кијеву, да би "демократским" путем дошла проевропско екстремистичка власт у Украјини. Ма не, то је сасвим у реду, то је Европа и демократија. Испада да је палицама, пушкама и "коктелима" "демократскије" доћи на власт, а ако дођете референдумом, то је злочин, то је против међународног права.

Смешно је и то што је Русију поредио са Хитлером и његовим походом, а заборавио је вероватно да је "демократска" опозиција кренула у антируски поход са менторима и упутствима из западних земаља, и то да апсурд буде већи у сопственој земљи.

Вероватно је "заборавио" рећи како се у Украјини сахрањују остаци СС војника из Другог светског рата, а учесници сахране носе фашистичке униформе и чак врше почасну паљбу.

Рекао је и то да су на Криму од 27. фебруара искључени сви украјински медији, што се није десило, а вероватно је заборавио Уредбу Владе Украјине којом је наређено свим оператерима у Кијеву да обуставе емитовање руских канала.

На питање новинара о укидању руског језика, рекао је да никаквог укидања закона није било, него да је то било укидање Закона о регионалним језицима"!? Па шта је онда то? И то, чим је свргнут Јанукович, једна од првих одлука парламента је била та, да се укине руски језик. Шта се дешава после. "Заменик председника" Украјине наређује свим јавним институцијама, такође да побришу све рускојезичне верзије сајтова. То вероватно "није" укидање руског језика.

То би било једно "објективно" излагање украјинског амбасадора у покушају замагљивања очију јавности, ако уопште има неупућених у стварно стање ствари, у Бањалуци, која поштује и воли руски народ и руску државу, и чије становништво има приступ информацијама да зна шта се дешава у Украјини и којем је стало да зна, и које брине, и зна који је главни град Украјине.

Наравно, од домаћих политичара није нико присуствовао.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_03_20/Ukrajinski-ambasador-objasnio-Banjaluchanima-shta-je-Kijev-4737/