Да ли ће Виетнам заменити Израелу кинеско тржиште?

21-03-2014 11:15:05 | | Глас Русије, фото: Анна Форостенко/"Голос России"/ vostok.r |


Вијетнамско министарство одбране је објавило да намерава да своје наоружање обнови израелским пушкама Galil ACE, које ће се производити у заједничком предузећу.

Вредност пројекта је непозната. Али, ако Galil ACE постане стандардно наоружање вијетнамске војска, уместо аутомата калашњикова (АК), тада се може говорити о производњи од стотине хиљада лаког наоружања. Galil ACE је заснован на конструкцији израелске пушке Galil, која је и сама била дизајнирана на основу АК и постала стандардно наоружање израелске војске у раним 1970-им.

Израел је и раније покушавао да унапреди војно-техничку сарадњу са Вијетнамом. Израелци су извозили ограничену количину лаког наоружања, комуникационе опреме, помагали су Вијетнаму да модернизује своје застареле тенкова Т-55 и тип 59 совјетске и кинеске производње. Израел је такође предао Вијетнаму технологије производње појединих врста ваздушне и артиљеријске муниције, а покушали си да уђу на вијетнамско тржиште и са својим системима радиоелектронског ратовања.

Израелци су се активирали на вијетнамском тржишту после 2000, када су, под притиском САД, били приморани да смање војно-техничку сарадњу са Кином. Након тога, Израел је покушао да заобиђе ограничења наметнута од стране Американаца, али се сваки пут суочавао са крајње оштром реакциом Сједињених Америчких Држава. Покушај Израелаца да 2004. године модернизују раније извезене у Кину беспилотне летилице типа Harpy, изазвао је скандал и отпуштање, на захтев Американаца, израелских званичницима, који су били укључени у ову причу. Уговор са Кином није био испуњен, а летилице су 2005. године биле враћене Кинезима без ремонта и модернизације.

Недавно је између САД и Израела дошло до новог скандала у вези са наводним цурењем израелске војне технологије у Кину. Према подацима израелског листа Maariv, Кинезима је била продата технологија повезана са производњом минијатурних расхладних системима и систем за навођење ракетног оружја. Службеник Министарства одбране Израела Меир Шалит био је приморан да се извини Американцима и поднесе оставку. Ови недавни догађаји показују колико пажљиво Американци прате кинеско-израелске контакте у војној сфери и како оштро реагују на најмање израелско кршење својих обавеза према Сједињеним Државама.

Извоз оружја - важан сектор израелске привреде и земља не може бити по страни од дешавања у источној Азији где је у току трка у наоружању. Изгубивши, под притиском САД, кинеско тржиште, Израел ће сада бити приморан да обрати посебну пажњу на друге источноазијске земље, које прате Кину у наоружању. Израелско прецизно наоружање, комуникациони системи, системи противваздушне одбране могу имати озбиљну потражњу у региону, јер, за разлику од сарадње са САД и Европом, куповина оружја од Израела не вуче за собом озбиљне политичке обавезе.