Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Најбољи средњи тенк XX века

Најбољи средњи тенк XX века

21-03-2014 11:33:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Прва тестирања тенка Т-34 обављена су у марту 1940. године. Касније је Т-34 проглашен за најбољи средњи тенк ХХ века.

Легендарна „тридесетчетворка“ је учествовала у многим великим биткама у Другом светском рату. У послератно време тенк је у свом наоружању имало 46 држава и одлично је радио на различитим ширинама земаљске кугле, од Поларног круга до Јужне и Источне Азије и Јужне Африке.

Уникалност тенка Т-34 се састојала у томе што је ишао на дизел и имао је значајну предност у односу на немачке бензинске тенкове. Он има потпуно другачију конфигурацију. Тенком су могли да управљају људи без специјалног образовања, односно, у току једног дана се могла припремити посада која је стварно могла да обави сваки задатак. Он се не може упоредити с модерном техником зато што је био врло једноставан. Али, поред све своје једноставности тенк и данас може да конкурише у бици, до те мере је поуздан. Није случајно што је на медаљи „За одбрану Москве“ приказан тенк Т-34: војни историчари сматрају да је у многоме захваљујући овој борбеној машини осујећен Хитлеров план блиц-крига за освајање Москве.

Ветеран Отаџбинског рата који је пронашао тенк у коме је провео цели рат




После Другог светског рата тенк Т-34 је био подигнут на пиједестал и добио је још једну „специјализацију“ – постао је најчешћи споменик војног јунаштва. Ипак, тенк ни на постољима није изгубио своје борбене особине. Познат је случај кад је 1990-их година ветеран-тенкиста из Западне Украјине, негодујући због одлуке локалних власти да затворе локални музеј Победе и да тенк-споменик пошаљу у старо гвожђе ризиквао и пребцио тенк у Румунију. Деда Максима су, на велико чуђење, Румуни љубазно дочекали и он је срећно до Букурешта довезао тенк који је неколико деценија стајао на постољу. Тенк Т-34 је поново подигнут на постоље и постао је туристичка атракција.



Данас ово ремек-дело производње тенкова украшава колекције престижних војно-историјских и техничких музеја. У познатој књизи-албуму чувеног енглеског уметника Стивена Бистија „Невероватни пресеци“ која је издата на многим светским језицима, говори се о осамнаест највећих дела свих времена и народа. Међу њима је и совјетски средњи тенк Т-34.


Михаил Аристов,