„Свима се свидела идеја да се следећи Академски форум БРИКС одржи на Јалти“

21-03-2014 11:39:18 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Рио де Жанеиру је одржан VI Академски форум БРИКС.

Преседник управног одбора Националног комитета за истраживање БРИКС, председник комитета Државне думе за образовање Вјачеслав Никонов је у интервјуу за „Глас Русије“ дао високу оцену напретку и будућности овог блока, а такође је истакао да академска заједница земаља БРИКС подржава став РФ према Криму и Украјини:

БРИКС само јача, без обзира на све разговоре о томе да се може распасти. Заправо, то је глупост, везана за то што се на Западу неки плаше овог формата. Ради се о пет држава којима припада 43% становништва планете. То је сила која може много да учини ако буде деловала усаглашено.

- Ипак, чланови БРИКС и даље имају различите приступе низу проблема. Да ли то омета развој сарадње?

Да, то није монолитан блок, свака земља има своје интересе. Али, свака од ових земаља представља центар цивилизацијске привлачности, иза њих стоје читави континенти. И зато се на Западу чини све да би се БРИКС или дискредитовао или ослабио. У западним медијама се не води кампања само против многих земаља БРИКС, већ и против самог формата, зато што он представља озбиљан изазов за западну доминацију.

- Да ли је на форуму помињана тема Украјине и Крима?

Украјина и Крим нису разматрани као засебна тема у Рио де Жанеиру, али је у кулоарима то тема број један. Сви стручњаци су свесни шта се дешава, зато што представљају земље које имају дугогодишње искуство у контактима с Русијом и са западним државама. Одлично знају да се ради о озбиљној америчкој геополитичкој операцији, која је довела на власт садашњу владу у Кијеву. Мало ко овде ту владу сматра легитимном. Зато постоји схватање да Русија има права да пита за мишљење становнике Крима где желе да живе, зато што се право нације на самоопредељење сматра једним од најважнијих у свакој држави.

Став стручне заједнице земаља БРИКС је следећи: ако се питање решава мирно и у складу с вољом народа Русија има право да ради оно што ради.

- Да ли је тачно да сте предложили да се следећи Академски форум БРИКС одржи на Јалти?

Следеће године је Русија на реду да буде домаћин самиту БРИКС и Академском форуму који га прати, и ја сам партнерима већ предложио Јалту као могућу варијанту. Ова идеја је дочекана са занимањем. Ако се ради о новом светском поретку он се може стварати на таквим симболичним местима. То сам предложио у полушаљивој форми, али је озбиљно схваћено. У сваком случају, нико није имао ништа против. Напротив, свима се свидела ова идеја.

Александар Краснов,


КАТЕГОРИЈЕ