Економија Крима прелази на руске стандарде

21-03-2014 11:43:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Велике промене предстоје не само у политичком, већ и у финансијском животу Крима. Једно од важних питања остаје прелазак на руску валуту. Према мишљењу шефа Министарства за економски развој Алексеја Уљукајева, за то ће бити потребна 2-3 месеца.

Планирано је да гривна и рубља могу да се користе на полуострву до 2016. године. Ипак ситуацију заоштрава одлука Националне банке Украјине да прекине испоруку украјинске валуте на Крим, што моће да остави становнике без украјинске готовине. Према речима потпредседника валаде Републике Рустама Термигалијева, готовина у гривнама је довољна за 10 дана. Али катастрофе неће бити: грађани Крима неће остати без новца, сматра начелник аналитичког одељења финансијске групе Лајф Капитал Пробизнесбанк Валериј Пивењ.

- То ће само подстаћи Крим на бржи прелазак на рубљу. Не мислим да је то велики проблем – пребацити на Крим довољну количину рубаљске готовине и укључити кримске финансијске институције у руско међубанкарско тржиште. Сада је неопходно технички превести Крим на рубаљски оптицај, узимајући у обзир политику украјинске ЦБ. Пребацивања новчаних средстава на Крим неће бити. При томе биће заступљено више руских банака, пре свега Сбербанк. Све ће зависити од тога колико брзо се на Криму појави представништво Централне банке Русије. Мислим да је то решиво питање.

Према оценама Министарства за економски развој, прелазак Крима са гривне на рубљу ће захтевати промену организације плаћања, обрачунавања, посредничких рачуна, банкарског система. Што се тиче пребацивања компаније на руске стандарде рачуноводства, овај процес ће бити дуг, али лак за извршење, кажу финансисти. Ради тога је потребно инсталирати на компјутере одређене програме који ће аутоматски превести рачуноводство и све рачуне у склад са руским захтевима. Потпуни прелазак може да се изведе за два-три месеца. Са буџетским исплатама такође се не очекују проблеми.

Неколико месеци ће бити потребно Русији да одреди порески систем Крима. Сада се разматрају варијанте стварања територија са посебним пореским режимом. Ипак независно од изабраног модела мораће да се гради систем од нуле, сматра Сергеј Хестанов.

- Порески системи Украјине и Русије значајно се разликују, зато је у суштини потребно увести нов порески систем. Није искључено да ће Крим као прилично специфичан регион добити одређене повластице које ће му омогућити да се лашке адаптира према новим реалијама.

Промене очекују не само финансијски систем Крима, већ и руски буџет. Слободан новац који може да се усмери на развој Крима постоји, ради се о техничким аспектима: када и у ком обиму ће ова средства кренути у Републику. Ради тога у трошковнику федералног буџета ће бити додате две нове тачке – град са посебним статусом Севастопољ и Република Крим.

Татјана Голованова,