Налазите се на страници > Почетна > Блог > Црни спискови Беле куће

Црни спискови Беле куће

22-03-2014 11:14:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У јучерашњој ванредној изјави поводом ситуције у Украјини, амерички председник Барак Обама саопштио је да ће додатне мере против Русије омогућити да се уведу санкције против неких чиновника и бизнисмена. При томе Обама је истакао да не планира да прекида дипломатске односе између две земље.

Изјаву о Украјини коју су тако очекивали Американци од свог председника, Барак Обама је дао буквално у трку. Шефа државе је већ чекао хеликоптер, да га пребаци на Флориду. Свега три минуте биле су довољне америчком председнику да саопшти о томе како је као одговор на спајање Крима са Русијом Вашингтон увео нове сакнције против РФ.

Ово гпута у црни списак ушло је двадесет људи, међу којима су политичари и бизнисмени. Њима је забрањен улазак на територију САД, замрзнути су активи у америчким банкама или филијалама у иностранству, забрањене су операције са некретнинама. При томе Барак Обама је био приморан да призна да че такве мере ударити у првом реду не по Русији, већ по читавој међународној економији.

- САД сада уводе нове санкције против високих чиновника и лица са значајним новчаним средствима која подржавају политику Москве. Такође ограничења ће се тицати једне руске банке. Осим тога данас сам потписао указ који нам дозвољава да уводимо сакнцје против кључних грана руске привредфе. Наравно, такве мере ће утицати не само на Русију, већ се бити разорне за читаву глобалну економију.

Излагање америчког председника било је, највероватније, принудна мера. Домаћин Беле куће је увео санкције против Русије под притиском својих опонената у Конгресу како би „сачувао образ“, самтра заменик института за САД и Канаду Валериј Гарбузов.

- Током читавог боравка у Белој кући Обама се подвргава нападима од стране републиканаца и конзервативаца за благост и слабост спољнополитичког курса САД у погледу Русије. Пружање политичког азила Едварду Сноудену и корак придруживања Крима Русији схваћен је као врло велики изазов од стране РФ читавом западном свету и у првом реду САД.

У међувремену Барак Обама је изјавио да Вашингтон не планира да прекида дипломатске односе са Москвом и не разматра војну варијанту решавања украјинске кризе. То значи да су САД фактички признале право Крима на придруживање Русији, сматра руководилац Центра за спољну политику Русије Економског инситута РАН Борис Шмељов.

- Фактички то значи да је америчка администрација спремна да настави сарадњу са Русијом, то говори о томе да САД у целини схватају неопходност таквог корака који је предузела РФ. А такође говори о томе да су САД заинтересоване за наставак сарадње са Русијом. То значи да су САД признале улогу Русије као једног од водећих центара светске политике, спремне су да воде дијалог са њом, сарађују у решавању огромног броја светских проблема, проблема међународне безбедности, који сада постоје.

Амерички председник Барак Обама није такође заборавио да каже неколико речи и о финансијској моћи коју САД и ЕУ обећавају да издвоје Украјини. Истина, ни конкретне цифре, ни рокови осигурања тог новца нису били наведени.

Ксенија Мељникова,