Жене које су родиле мумије

22-03-2014 02:42:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Жене, које су родиле мумије... Овакав наслов би могао носити трилер који претендује на лавре светског бестселера. Међутим, сад уопште неће бити речи о плоду маште писаца, већ о стварном људском плоду којем није било суђено да се роди, већ да се мумификује у телу своје мајке за дуги низ година. И нико за то не би ни сазнао да се у ствар није умешао његово величанство случај.

Почетком прошлог месеца у болницу бразилског града Нативидада дошла је 84-годишња жена жалећи се на јак бол у стомаку. Лекари који су обавили рендгенско снимање нису могли да верују својим очима: у абдомену пензионерке пронађен је окамењени плод који одговара трудноћи од 20-28 недеља. Даља испитивања су показала да дете које се мумификовало у утроби Бразилијанке има скоро 44 године.

Како је тако нешто могуће? Због чега се жена није раније обратила лекарима за помоћ и како је могла да живи тако дуго носећи у себи окамењени плод? „Глас Русије“ се за објашњење обратио акушеру-гинекологу Јекатерини Семјоновој:

- У овом случају ради се о литопедиону, врло ретком медицинском феномену, који се среће у гинекологији приликом одумирања плода за време ванматеричне трудноће. По правилу, мајка не може да изнесе дете ван материце. И има неколико варијанти развоја догађаја – или је у питању побачај у раној трудноћи, који је праћен високим ризиком од леталног исхода за мајку, уз обилне губитке крви, уколико јој се не пружи благовремена медицинска помоћ. Или жена у изузетно ретким случајевима успева да изнесе дете ван материце. Међутим, лекари по правилу не чувају овакву трудноћу, пошто је ризик да ће мајка умрети веома велик. На прсте се могу избројати случајеви успешних порођаја у случају ванматеричне трудноће. Литопедион може настати код пацијенткиње почевши од шеснаесте недеље трудноће, па све до њеног краја. Понављам, то је изузетно редак медицински феномен.

Овакве ствари се обично догађају женама које због различитих разлога у току трудноће нису могле да се прегледају код гинеколога, иначе би одмах биле послате на абортус због медицинских разлога. Практично, у свим познатим случајевима настанка окамењеног плода у утроби, жене су живеле у селима где се нису пружале одговарајуће медицинске услуге.

Тако је било и у случају с 84-годишњом Бразилијанком, чије име се због тајности сад не наводи. По речима доктора Геснерије Сарајва Кратке, која је прегледала пензионерку, њена пацијенткиња се за време болног порођаја пре 44 године обратила локалној сеоској шаманки која јој је дала напитак од трава како би јој ублажила бол. Бол је прошао, као и трудови. После тога је скоро неписмена жена мислила да је имала абортус.

Јекатерина Семјонова објашњава који процеси су се касније одигравали у организму Бразилијанке:

- Дете је заиста умрло. Али, због разлога који су савременој медицини нејасни, остао је у жениној утроби. Пошто је њен плод био превелик да би га организам растворио, он је калцификован, односно, покривен је слојем калцијума и стврднуо се као камен. Тако се мајчин организам заштитио од сепсе и некрозе које би изазвало ткиво детета.

Занимљиво је да је за последњих неколико година забележено неколико случајева откривања „камене деце“ у утроби старијих жена. Тако је у децембру 2013. године саопштено да је у абдомену 82-годишње становнице Колумбије пронађен 40-годишњи литопедион, а годину дана пре тога, у фебруару 2012. године из тела 70-годишње становнице Индије одстрањен је 35-годишњи окамењени плод. Међутим, вероватно је најпознатији случај онај који се десио Зари Абуталиби у Рабату, у Мароку, која је 46 година носила у себи мумифицираног сина. О томе је Channel 5 снимио изванредно занимљив документарни филм у оквиру пројекта Extraordinary People.

У закључку бисмо желели да истакнемо колико је диван и разноврстан наш свет. Колико још тога необичног, што не стаје у извесне оквире, тек треба да сазнамо. Проучавајте га и посматрате. Он то завређује.

Аљона Ракитина,