ЕУ: Слабоалкохолни коктел санкција

22-03-2014 02:53:01 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


ЕУ је додала кримским сакнцијама против Русије имена још 12 руских чиновника и отказала припрему за нови самит ЕУ-русија 3. јуна у Сочију. То је непријатно, али није смртоносно. Ма колико да Вашингтон притиска европљане, ништа посебно кардинално у погледу казнених мера против Москве на самиту 20-21. марта није се десило. Никакве трговачке санкције нису објављене. Нико у Европи не жели да започне трговински рат са Русијом због неуспеха чисто америчког пројекта „ампутације Украјине“.

Наравно, европљани нису могли да не реагују на америчке захтеве да казне Москву. Али у Бриселу тако вешто мешају коктел санкција против Русије да у процесу никако не испада чак ни средње јак економски напитак.

Обим трговине ЕУ са Русијом приближава се цифри од 400 милиjарди евра. То је отприлике десет пута више него трговина између Русије и САД. Јасно је да ће ЕУ изгубити у санкцијама више него Вашингтон. Тим пре што је она енергетски зависна од Русије.

На самиту многе земље су отворено иступиле против трговинског рата са Русијом. Ескалација конфликта око Украјине ће имати катастрофалне последице за његове учеснике, како и з анас, тако и за Европу – изјавио је премијер Белгије Елио Ди Рупо. Водећи европски лидери треба да се упуте у Русију ради помоћи дијалогу са Украјином и смањењу напетости у региону и да не трче пред руду са санкцијама, сматра Ди Рупо. Против економских санкција иступио је и премијер Бугарске Пламен Орешарски. Он је такође рекао да проширење црног списка у који улазе кључне фигуре с руске стране може да омете дијалог о регулисању кризе.

Истина, за сада није јасно са ким може да се води дијалог у Украјини, где нема ни легитимног председника, ни легитимне извршне власти. На шта је скренуо пажљу још 18. марта председник Русије Владимир Путин у експозеу о кримском питању у Кремљу.

- Јасно је и то да легитимне извршне власти у Украјини до сада нема, нема са ким да се разговара. Многе државне органе су узурпирали самозванци, при томе они ништа у земљи не контролишу, а сами – желим то да подвучем – налазе се често под контролом радикала. Чак на пријерм код неких министара актуалне владе може да се сригне само уз дозволу терориста мајдана. То није шала, то је данашња реалија.

Како је саопштио председник ЕУ Херман Ван Ромпеј, земље ЕУ су отказале самит Русија-ЕУ 3. јуна. Ако се узме у обзир да Русија одавно води послове са ЕУ (било да је то економија или дипломатија) на основу билатералних контаката са сваким од 28 чланова, овде нема ништа страшно. Не бисмо, наравно, хтели да вређамо Ван Ромпеја или премијера Мануела Барозуа, али самити са њима одавно су већ давали мало шта и претворили су се у скупе фотосесије. И текли су више по инерцији ранијих договора.

Још раније ЕУ је објавила да обуставља преговоре о упрошћавању визног режима. Безвизно разумевање са Европом Русија тражи још од 2002. године, када је Владимир Путин први пут предложио ЕУ да размотри перспективу формирања безвизне Европе од Владивостока до Лисабона. Од тада преговори и разговори се воде редовно и исто тако редовно се дају прогнозе о томе да ће управо окови пасти и да ће бити слобода...

Према речима канцелара Немачке Ангеле Меркел, ЕУ ће применити економске санкције против Русије само у случају ескалације конфликта у Украјини. Њен званични представник је касније утврдио да је Меркел имала у виду отворену војну интервенцију Москве у Украјини. Али то је једноставно немогуће замислити.

Што се тиче спајања Крима са Русијом псоле општег рефернедума 16. марта, како је рекао у развогову са државним секретаром САД Џоном Керијем министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, овај корак је већ неопозив.

Андреј Федјашин,