Прва бразилска атомска подморница

22-03-2014 10:34:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Прва бразилска атомска подморница ће бити готова 2023. године. У Бразилу је усвојен цео технички циклус производње нуклеарних реактора за атомске подморнице. Помоћ у разради управљачког система за опрему подморнице пружа Француска. Избор Француске у својству партнера условљен је њеним пристанком да пренесе технологију.

Морска граница Бразила је дуга преко 8.000 километара. Данас патролирање приобалне зоне у саставу бразилске РМ врше дизел-електричне подморнице направљене по немачким пројектима. Наизглед, земљи не прете атомски носачи ракета других земаља, а чување сопствених налазишта испод мора се може вршити уз помоћ обичних неатомских подморница. Међутим, геополитички интереси Бразила расту, он себе сматра за једну од водећих држава у Јужном Атлантику, истиче потпредседник Академије геополитичких проблема Константин Сивков:

- Бразил улази у састав БРИКС. Бразилски руководиоци схватају да ће Бразилу, чим почне да шири свој утицај и да обезбеђује заштиту својих националних интереса и свог бизниса у удаљеним крајевима, бити потребна флота. За обезбеђење деловања у целој зони Јужног Атлантика потребне су му АП. По неким подацима укупан број атомских подморница које су потребне Бразилу може износити 4-5 јединица.

Осим тога, Бразил планира да повећа своје снаге носача авиона. Данас у саставу РМ постоји један носач авиона – бивши француски брод Фош, који може да реши узак круг задатака. Он не одговара савременим захтевима, његов авионски парк представља само 20 авиона типа Скајхок. То су стари амерички јуришни авиони из времена вијетнамског рата. Вероватно ће у Бразилу бити произведена још 2 носача авиона, што ће омогућити ефикасну заштиту њених интереса у удаљеним рејонима Јужног Атлантика. За Бразил је ово веома важно, посебно ако се има и виду да су САД обновиле 4. флоту РМ, у чију зону одговорности спада Јужна Америка. Многи стручњаци сматрају да су данас САД потпуно изгубиле контролу над Јужном Америком. Поједине земље с проамеричком оријентацијом не играју кључну улогу, истиче Константин Сивков:

- Бразил, Аргентина и Венецуела воде спољашњу и унутрашњу политику независно од САД. Зато Американци сад покушавају да реше задатак обнављање своје контроле. Због тога на територији Венецуеле покушавају да изазову економски хаос и неред. САД, не искључујући могућност војног уздржавања, ствара 4. флоту РМ.

Бразил и Француска су још 2008. године потписали споразум о сарадњи у изградњи подморница. 2009. године бразилска компанија Odebrecht, која је специјализована за пројекте у области одбране и безбедности и француски DCNS су закључили уговор за изградњу 4 дизел-електричне подморнице типе Скорпен, као и за заједничко пројектовање неатомских елемената перспективне АП. Учествовање DCNS у овом пројекту се ограничава на помоћ у склапању тела подморнице и опремање неатомских делова брода. Бразилска подморница ће по јавним информацијама бити снабдевена француским системима за борбено управљање и сонарима које производи Талес. Међутим, стручњаци сматрају да је мало вероватно да ће Француска пристати на предају најновијих технологија. Преносиће се технологија претходне генерације.

Олег Нехај,