Маневри на Арктику - Русија спремна да брани своје интересе

22-03-2014 10:41:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руске војне снаге су први пут у свету спровели масовно искрцавање десанта у условима Арктика. У оквиру вежби на острво Котељни у архипелагу Новосибирска острва спустило се 350 падобранаца и неколико јединица војне технике. Њих су пребацили транспортним авионима са аеродрома на копну, у Тиксију.

Операција је била одржана при јаком ветру и температури скоро 30 степени. При таквом времену нико, осим Руса, на спушта се падобранима, - рекао је руководилац вежби главни командант Војно-десантних снага генерал Владимир Шаманов. Одмах после спуштања лични састав је симулирао заузимање старог аеродрома на острву, ступивши у сукоб с условним противником. После једног сата је задатак био извршен, те је аеродром био спреман за прихватање авиона с личним саставом и тешком техником. Те су вежбе без преседана не само према размерима и присуством на острву војсковођа. То је симболички знак: Русија је спремна да брани своје интересе у Арктику. Интересовање међународних играча према том региону је много порасло, - каже директор Центра друштвено-политичких истраживања Владимир Јевсејев.

- Отапање леда у Арктику чини га све приступачнијим за пловидбе. Русији није свеједно, који ће бродови пловити Северним морским путем, како ће се понашати друге државе. Зато она користи претицање. Она не планира да створи тамо неку јаку групацију, али жели да буде чврсто присутна у Арктику. Ради тога треба имати војне аеродроме, места за базирање флоте, објекте за опсервације. Тиме се сада бавимо.



Аеродром и база на острву Котељном више од 20 година су били запуштени. Протекле јесени су их почели да обнављају. То је део руског програма за обнављање сталног војног присуства у Арктику. Није реч о милитаризацији читавог региона, који није погодан за налажење у њему крупних јединица. Пре свега ће обновити неке кључне објекте, - објашњава главни уредник листа Војно-индустријски курир Михаил Ходарјонок.

- Потребно је обновити аеродроме. То су места, захваљујући којима је могуће у случају потребе нагло повећати војно присуство у Арктику. Чини ми се да ће тај задатак бити решен уз помоћ мањих јединица – на аеродромима, у местима базирања флоте.

У том смислу је тешко преценити значај базе на острву Котељном – оно се налази близу Северног морског пута, наставља експерт.

- Ту ће, вероватно, бити размештене радиотехничке снаге. Котељни се третира као чвор, који ће омогућити посматрање ситуације у Арктику, као и место за размештање војних контингената.

Може се само нагађати да ли су вежбе на острву повезане с информацијама да претензије Русије на Северни морски пут покушава да оспори Шведска. Она тврди да је управо њена експедиција прва пловила тим путем. Иста образложења су се изненада појавила и у Норвешкој. Подсећамо и на Американце, који су недавно имали вежбе на Аљасци, и на Пентагон који је недавно усвојио доктрину у вези са Арктиком и изјавио о неопходности повећања тамо војног присуства.

Све то сведочи о развоју борбе за Арктик. Додуше, експерти искључују могућност заоштравања војно-политичке ситуације у том региону. У сваком случају, у огледној будућности.

Кира Калинина,