Руски МИП одговорио Америци симетричним санкцијама

23-03-2014 09:44:19 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Буквално неколико минута после изјаве америчког председника о увођењу санкција против руских чиновника руско МСП је објавио црну листу Американаца, којима је забрањено улажење у Русију.

У њему су политичари САД. Укупно их је 9. Најпознатији од њих су председник представничког дома Џон Бејнер и републикански сенатор Џон Мекејн, који је посетио мајдан. Бејнер је неколико пута давао недипломатске изјаве о Русији и председнику Владимиру Путину. Многи политиколози сматрају да је амерички политичар прекршио правила понашања, која постоје у међународним односима.

У критици Москве супарник Џона Бејдера је Џон Макејн. Републикански сенатор је познат не само својим антирусим изјавама, већ и правим претњама. Рецимо, Русији је он обећао либијски сценарио, а руском председнику судбину Моамара Гадафија. На такав начин сенатор покушава да стекне сумњиву популарност, - сматра шеф катедре међународних организација и светских политичких процеса МДУ Андреј Сидоров.

- Сенатор Мекејн спада у десничарско крило неоконзерватора, он је био војно лице и ветеран је Вијетнамског рата. На небу изнад Ханоја су га својевремено оборили руском ракетом, можда је он зато недобронамеран према Русији. С друге стране, Мекејн се у конгресу није истакао неким озбиљним иницијативама, а потребно му је да одржава своју популарност. Уздајући се у свој антируски став, Џон Мекејн привлачи одређене републичке бираче. У том смислу када нема шта да каже он износи свој антируски став.

Међутим, Русија неће уводити економске санкције против САД. То је изјавио председник земље Владимир Путин на седници Савета безбедности. То, што је Москва заузела уздржанији став, сведочи о државној мудрости, каже саветник РАН Вилен Иванов.

- И у томе, што се не придржавамо става симетричног одговора, испољава се наша мудрост, јер у овој ситуацији не би то допринело санацији међународне ситуације. Можда то сведочи да се озбиљно односимо према санкцијама.

Међутим, амерички председник Барак Обама је потписао наредбу, која омогућује коришћење санкција против кључних сегмената руске економије. За узврат је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич истакао да увођење антируских санкција неће остати без одговора, на сваки непријатељски корак Русија ће одговарати адекватно.

Ксенија Мељникова,