Русија на Параoлимпијади: Оборени сви рекорди!

23-03-2014 10:26:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


11. зимске Параолимпијске игре су завршене. На Арени Фишт у Адлеру одржана је церемонија затварања. На овом такмичењу руски спортисти су оборили претходни светски рекорд по броју медаља које су освојили представници једне земље на Параолимпијади. 1984. године у Инсбруку аустријски спортисти су освојили 70 медаља. У Сочију су Руси освојили 80!

Домаћини Параолимпијаде у Сочију освојили су 30 златних, 28 сребрних и 22 бронзане медаље. Спортисти Немачке који су у екипном пласману други освојили су 15 медаља, од којих 9 златних.

На претходној Параолимпијади у канадском Ванкуверу Руси су имали 38 медаља. Све оне су биле освојене у нордијском скијању и бијатону. Овог пута бијатлонци и скијаши су донели 62 медаље. Још 16 медаља (од којих 6 златних) освојили су скијаши. Сребро су узеле репрезентације Русије у екипним спортовима – керлингу и слеџ-хокеју. Успешни наступ дебитаната Параолимпијаде, руских слеџ-хокејаша, угасио је у срцима навијача горчину због неуспеха наше хокејашке репрезентације на Олимпијади. Највећи допринос репрезентацији Русији дао је спортиста из подмосковског Дмитрова Роман Петушков који је наступао у скијању и бијатлону. Он је у Сочију освојио 6 медаља.

Страни новинари су дуго покушавали да утврде код спортиста и тренера тајну овог невероватног успеха. Освајач две златне медаље, носилац заставе руске команде да церемонији отварања Паралимпијаде Валериј Редкозубов одговорио је на ово питање отворено:

- Ми, Руси, подсвесно највише волимо своју Домовину. То се наравно испољава. А наши параолимпијци су најјачи зато што имамо врло тешке услове живота, може се рећи преживљавања, у поређењу са Европом.

Главни резултат Параолимпијаде за Русе није у головима, бодовима и секундама, већ у промени односа према људима са ограниченим физичким могућностима. Према речима министра спорта Русије Виталија Мутка, сада у земљи параолимпијски спорт доживљава прави бум.

- У последње три године, док смо се припремали за Параолимпијаду, број индвалида који су укључени у спорт, удвостручио се. Данас три и по одсто грађана већ је укључено у спорт. Отварамо 45 дечијих спортских школа за децу инвалиде. Видите одакле долазе спортисти: Тјумењ, Ханти-Мансијск, Краснојарск, Москва, Московска област, Удмуртија, Башкортостан. Оно што је сада учињено имаће своје резултате и у олимпијском покрету, и у паралимпијском.

Параолимпијада је у Русији организована први пут. Никада руски параолимпијци нису наступали уз тако снажну подршку трибина. Њихове победе дале су могућност свим руским грађанима да се поносе својом земљом и улиле су огромно поштовање према параолимпијском спорту.

Сергеј Румјанцев,