Спортска година у Русији није завршена

23-03-2014 10:42:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Олимпијске и Параолимпијске Игре у Сочију несумњиво су главни спортски догађаји године у Русији, али то није једино. Код нас ће протећи још доста заниљивих такмичења. Пре свега, то је првенство света у џудоу у Чељабинску и етапа Светског купа у трци Формуле-1 у Сочију.

Светска првенства у џудоу обично се одвијају у великим мегапилисима, као што је Париз, Токио, Рио де Жанеиро, Осака. Међународни савез џудиста има јасни захтев – арена треба да прими најамње 10 хиљада гледалаца. Приска хала Берси, на пример, прима 16 хиљада и на светском првенству у џудоу он је увек пун. Спортска хала Трактор у Чељабинску може да прими свега 7500 гледалаца, али управо том уралском граду је поверено да у августу организује светско првенство. Чељабинск је престоница руског џудоа. У том граду веома воле овај вид борилачких вештина. 2012. године тамо је одржано првенство Европе. Џудо сала се појавила у граду 2004. године, она је постала дом за стотине дечака и девојчица. Традиције су рођене пре скоро 40 година, када је васпитаник тренера оснивача чељабинске џудо школе Хариса Јусупова Григориј Веричев постао првак света и 4 пута освојио злато на европским првенствима. Заслужни џудо тренер Русије који је васпитао олимпијског шампиона Мансура Исајева, као и освајаче олимпијским медаља Виталија Макарова и Јурија Стјопкина Александра Милер је уверен да ће град одлично организовати првенство света:

- Код нас неће бити горе него на Берсију. Сала ће такође навијати, биће препуна, празних места, уверавам вас, неће бити. Најважније је што се стечено колосално искуство приликом припреме Европског првенства у раду читаве инфраструктуре, волонтера – читавог система одржавања великих форума. Треба се само пажљивије односити према високим захтевима Светске федерације. Светско првенство је такмичење изнад европског и учесника је више – скоро 150 земаља. То је велики форум.

У октобру ове године у Сочију ће први пут бити одржана руска етапа светског првенства у тркама Формуле-1. Изградња трасе у Олимпијском парку је текла паралелно са изградњом олимпијских објеката. Траса Гран-при Русије сада је већ скоро спремна за такмичења. Квалитет рада грађевинара, као и лепота мора и снежних верхова у којима може да се ужива директно са трибина, одушевили су генералног промотера Формуле-1 Бернија Еклстоуна:

- Овде сам био пре него што је започела изградња трасе и већ тада сам био одушевљен, али сада сам више него одушевљен!

У Русији ове године биће доста и других спортских такмичења, мада мањих по размерама. Наредне недеље, од 26. до 31. марта у Казању ће протећи елитна рунда првенства Европе у фудбалу међу омладином. У септембру у Анапи стартују омладинске Игре борилачких вештина. У предстојећој зимској сезони у Русију ће се вратити етапе Светског купа у бијатлону, скијању, брзом клизању. За сада међународне федерације зимских спортова нису формулисале коначни календар за наредну сезону, зато је немогуће указати тачне рокове ових стартова. Ипак зна се да у јануару 2015. године у Чељабинску ће бити одржано првенство света у брзом клизању, а у фебруару-марту Москва ће примити првенство света у шорт-треку.

Сегреј Румјанцев,