Налазите се на страници > Почетна > Економија > Повлашћене зоне

Повлашћене зоне

24-03-2014 10:14:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Далеки Исток као привлачни центар за бизнис. Такву идеју садржи пројекат руског Министарства развоја Истока, које планира да у том региону организује 23 зоне са повластицама за предузимништво. Председник Русије Владимир Путин је предложио у децембру протекле година да се створи мрежа специјалних зона на Далеком Истоку. То је постало један од приоритета стратешког развоја замље у наредних 7 година.

Касније је премијер Дмитриј Медведев предложио да се размисли о прелаза на нове територије главних канцеларија и особља државних компанија заједно са базом опорезивања. Данас је пројекат већ завршен. Програм развоја Далеког Истока предвиђа и опширне инвестиције у тај регион. Према проценама, ради придавања му новог импулса, неопходно је само за почетак скоро три и по трилиона рубаља. Велики део морају да заузму средства приватних инвеститора. Планира се да за сваку буџетску рубљу мора да буде 10 рубаља ванбуџетских улагања. Пре свега се рачуна на земље Азије, - каже шеф катедре регионалне економије и економске географије Високе школе економије Алексеј Скопин.

- Далеки Исток је ризница Русије. Треба освојити њена блага, привлачити бизнис. Дакле, сама идеја је веома позитивна. На Далеком Истоку пре свега треба решавати питања инфраструктуре. Неопходно је ради развоја тих територија учешће Кине, Јапана, Јужне Кореје и других земаља Азије. Главни стратешки ефекат је излазак на тржишта Азијско-Пацифичког региона.

Ради привлачења приватног капитала предлаже се увођење за 10 година читавог комплекса повластица. Међу њима је нулти порез на имовину и порез на додатну својину за одређену робу; смањење тарифа осигурања; пореске ферије за исплате у федерални и регионални буџете. Предвиђене су преференције у енергетском снабдевању, изградњи и царинској контроли. Карактеристична особина државног далекоисточног пројекта је развој несировинскиъх грана економије, - истиче директор аналитичког департмана инвестиционе компаниje United Traders Михаил Крилов.

- У повлашћене гране ће спадати бродоградилишта, изградња авиона, транспортна инфраструктура, логистичка предузећа, конструкторски сегмент, производња грађевинских материјала, ливење малих серија за рударство и, вероватно, производња јединствених хемијских једињења. Очигледно је да ће изградња бродова и авиона добити јаку стимулансу. Са гледишта стратешке основаности војна производња на приморским територијама могла би да буде најкориснија.

Када је реч о Приморју као једној од повлашћених територија, експерти истичу да се тај регион већ преобразио економски, што је подстакло одржавање самита АПЕС. Међутим, данас се у Приморју реализују огромни пројекти као што је додатна изградња бродоградилитшта Звезда. За туристе из Азије се гради зона за разоноду. Инвестиције од више милијарди стижу из Макао и Камбоџе. Осим тога, Гаспром планира изградњу фабрике за компримирање природног гаса у вредности више од 13 млрд долара. То је предузеће предвиђено за раст потрошње у земљама АПР. Такав ефекат, сматрају експерти, може да се очекује и од новог Министарства развоја Истока. Пре почетка октобра ове године, обећавају у том ресору, сва неопходна инфраструктура за успешно вођење бизниса на Далеком Истоку ће бити створена.

Олег Обухов,