Уместо рибе Криму је потребна удица

24-03-2014 01:45:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Неоснована уцена – тако је прокоментарисао одлуку Кијева о смањењу испорука електричне енергије Криму први заменик председника владе републике Рустам Темиргалијев. Јуче је због акција самопроглашене власти без струје остала трећина полуострва. Али, како је изјавио потпредседник владе, чак у случају потпуног искључења електроснабдевања са копна, основни проблеми могу да буду решени за месец и по.

Стиче независност и финансијски систем Крима. Данас је у оптицај на полуострву ушла рубља, и наредну плату грађани Крима ће добити већ у руској валути. Данас на полуострву започиње паралелни оптицај рубље и гривне, који ће постојати до наредне, 2015. године. Раније су стизала саопшења да Кијев може да ограничи стизање гривне у републику, што би у првом реду штетило управо Украјини, уверен је директор аналитичког департмана инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

- То може још негативније да се одрази на курс украјинске валуте. Зато Кијев треба на све начине да подржава идеју да људи на Криму не одустају од операција у гривнама. Проблем је у томе што ће они одустајати. Људи активно мењају гривну за рубље. Проблем је у томе што људи који су имали уштеђевину у гривнама могу комфорно да замене гривне за рубље, како то не би носило хаотични карактер.

Осим реформи у финансијској и социјалној сфери, један од приоритетних задатака је осигурање саобраћаја на полуострву са осталим делом Русије. Планира се да ће до краја ове године бити изабран оптимални пројекат изградње моста преко Керченског залива. Председник Русије Владимир Путин је поручио да се разради пројекат у две варијанте – аутомобилској и железничкој. Осим тога, у руској влади се чују предлози да се на Криму формира посебна економска зона. Претпоставља се да ће то ослободити инвеститоре од уплате пореза. А у перспективи потребан је развој сопствене производње, истина, узимајући у обзир еколошке услове на полуострву, сматра Владимир Рожанковски.

- Крим је зелена зона и тамо не могу да се граде прљава предузећа. Избор није велик. Мислим да он треба да се развија путем прераде рибе, млевења житарица. То не захтева велика улагања и дуготрајне периоде исплативости. Треба разрадити закон који би ослобађао од пореза предузећа од регионалног значаја.

А у Украјини, надахнути примером Крима, настављају да иступају против самопроглашене власти становници Харкова, Доњецка, Луганска и Одесе. Главни захтеви су референдум о федерализацији земље и признање незаконитости споразума о асоцијацији Кијева са ЕУ. Не остају по страни ни исељеници из Русије и Украјине у другим земљама. Тако је у Њујорку одржан антифашистички митинг испред штаба УН. А становници Чешке су изашли на демонстрације са захтевом према западним, између осталог и чешким медијима да објективно оцењују ситуацију у Украјини.

Марија Баљабина,