Русија одговорила Канади санкцијама

24-03-2014 04:20:56 | | / vostok.rs |


Москва је наметнула санкције Канади као одговор на санкције које je Отава раније увела против неколико руских званичника у вези са ситуацијом у Украјини, саопштава Министарство спољних послова Русије.

"Овај корак долази као одговор на неприхватљиве поступке од стране Канаде који озбиљно нарушавају билатералне односе ", саопштио је портпарол овог министарства, Александар Лукашевич.

Санкције се односе на 13 високих канадских званичника, посланика и јавних активиста.

Русија, међутим, остаје отворена за конструктивну сарадњу са Канадом, која је била позната по свом прагматизму и великом простору заједничких интереса, посебно у вези са питањима Арктичког региона, рекао је Лукашевич.

"Али, ми требамо ову сарадњу исто колико Отаватреба нашу. Такорећи, ми не кријемо да ћемо у складу са тим реаговати на непријатељске потезе - без обзира који су мотиви за објашњене. Надамо се да ће канадски званичници и политичари извући одговарајуће закључке", додао једипломата .

Москва жали што Отаваигноришеслободно изјашњавање воље народа на Криму, односно огромну већину која је одлучила у корист уједињења са Русијом на референдуму 17. марта , рекао је Лукашевич. Он је истакао да је гласање одржано "у пуном складу са међународним правом и Повељом УН." Али Канада је одлучила да подржи садашњи нелегитимни режим у Кијеву"