Која земља представља највећу опасност по мир у 2014. години?

25-03-2014 09:41:56 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Скоро четврт становништва Земље сматра да су САД најопаснија земља на свету. Такве резултате наводи амерички институт за јавно мњење Галуп Интернешнал. Анкетирање је спроведено у 65 земаља.

Како се испоставило, највише се Америке плаше Руси (54% анкетираних) и Кинези (49%). На трећем месту је Србија и земље Блиског Истока. Велику улогу у томе је одиграла интервенција Америке у Ираку и Југославији, сматра члан Савета за спољну и одбрамбену политику Александар Михајлов.

- У САД је највећа опасност, зато што они живе не у вишеполарном, већ у црно-белом свету. Они имају појмове свој-туђ. Тачније ко не дели америчку тачку гледишта треба да буде уништен. Није важно да ли је то земља, лидер или континент. Србију су одавно рашчланили, али она се до данас држи врло гордо и независно. И зато Американцима то не одговара. А што се тиче Блиског Истока, он је објекат сталне пажње Америке и сталног притиска.

Необично за америчке истраживаче је било то што се 44% Пакистанаца негативно односи према Америци. Јер Исламабад се сматра савезником Вашингтона. И не тако давно САД су издвојиле око 1,6 милијарде долара за пружање војне и политичке помоћи овој земљи. Истина, такви показатељи не чуде: Пакистанци сматрају да је тако сложена политичка ситуација у њиховој земљи заоштрена управо због мешања, притиска и манипулација Вашингтона, сматра Григориј Добромелов.

- За САД интензивно ради онај имиџ који су они стварали ових деценија. Неко ко приморава све да делују по његовој логици и идеологији. Улога светског жандара и јединог пола коју су САД одабрале за себе у последњим деценијама после распада СССР, требало је неизбежно да доведе до оваквог резултата.

Не очекују ништа добро од САД ни становници „пријатељских“ држава: 45% грађана Грчке и Турске, као и Мексиканци, Шпанци, Канађани, Немци и Енглези. У Источној Европи то је 39% Летонаца и 33% Украјинаца. Најзанимљивије је што опасност за свет који предствљају САД осећа 13% становника саме Америке. А најдобронамерније у погледу Америке у Западној Европи односи се Италија и Француска са по 3%.

Међутим државе које западни идеолози називају жариштима зла, испоставиле су се много мање опаснијим. Тако су Иран и Северна Кореја добили по 5%. Русија по анектирањима је сасвим дружељубива земља. Са тим се не слажу по традицији само Грузија и Пољска. Али чак узимајући у обзир њихове гласове, то да Русија представља неку опасност по мир сматра свега 2% анкетираних.

Клаудија Малишева,