Русија развија нову серију ненуклеарних подморница

25-03-2014 09:59:25 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руска индустрија ради на пројекту нове подморнице Калина која ће се у перспективи серијски производити уместо подморница пројекта 677 Лада, изјавио је новинарима главнокомандујући Ратне морнарице Русије адмирал Виктор Чирков. Нова разрада може да прошири спектар руских технологија подморница које се предају Кини у оквиру руско-кинеске војно-техничке сарадње.

Како је саопштио адмирал Чирков, све подморнице Калина ће бити опремљене новим мотором независним од ваздуха. Никакви додатни детаљи о новој подморници нису познати. То је прво случај да је пројекат Калина био поменут у отвореном извору.

Тренутно Русија истовремено гради дизел подморнице два типа: пројекат 677 Лада и модернизовани пројекат 636 познат под називом Кило. То је повезано са великом техничком сложеношћу подморница типа Лада. До данас је направљена само једна таква подморница – Санкт-Петербург. Од 2010. године она се налази у огледној експлоатацији, у току које је пронађено мноштво техничких проблема. Проејкат је био озбиљно коригован, сама подморница усавршена.

2014. године оан ће бити званично примљена у састав флоте. У разним стадијумима изградње налазе се још две подморнице тог типа, једна од њих ће бити опремљена првим руским мотором независним од ваздуха. Подморнице пројекта 677 опремљене су новим аутоматизованим системима управљања и системима управљања ватром, оне имају мању приметност за хидролокаторе и користи се нови мотор.

Серија од 6 модернизованих подморница пројекта 636.3 треба убудуће да ојача руску Црноморску флоту. Ове подморнице ће носити крстареће ракете Калибар, што ће им омогућити наношење удара по копненим циљевима на великој удаљености. Сматра се да ће њихове могућности бити довољне за услове овог театра војних дејстава. За извоз Русија такође нуди подморнице оба типа. Подморнице пројекта 636 испоручују се у Вијатнам, а различите извозне варијанте пројекта 677 у Индију и Кину.

Рокови почетка производње подморница Калина нису утврђени. Очигледно је да ће њихова конструкција узимати у обзир искуство производње и експлоатације подморница пројекта 677. Руска технологија погонског уређаја независног од ваздуха заснована је на риформингу дизел горива од којег се добија водоник. То омогућава да се чувају резерве водоника у подморници и смањује ризике несрећних случајева. Такав систем ће се постављати само на део подморница пројекта 677, али за Калону он ће бити стандардни. Могуће да ће ови погонски уређаји бити толико усавршени да неће морати да се подморница подиже на перископску дубину током читавог рока патролирања.

Вероватно ће бити реализоване додатне мере смањења приметности подморнице и повећања могућности њених хидроакустичких система.

Важно је да ће појава нових подморница донети додатне перспективе руско-кинеској војно-техничкој сарадњи. Кина је купила од Русије укупно 12 подморница пројеката 877, 636 и 636М (по класификацији НАТО-а оне се све зову Кило). Од тада је Кина постигла значајне успехе у развоју производње сопствених дизел подморница. Ипак, тренутно се разматра испорука 4 подморнице модификованог пројекта 677.

Очигледно је да без обзира на постигнути прогрес, поједине карактеристике кинеских подморница још заостају за руским. Постојање пројекта наредне генерације подморница у високом степену готовости подиже питање масовније предаје технологија везаних за нове генерације подморница Кини, пошто Русија неће више имати бојазни да изгуби позиције на тржишту морнаричког наоружања. Источно кинеско и Јужно кинеско море могу у догледној будућности да се претворе у најсложеније и најопасније регионе за деловање подморница. Кини ће бити потребна техничка подршка како би повећала своје шансе да се супротстави САД и Јапану.

Василиј Кашин,