Лавров: Ми не зависимо од Г8

25-03-2014 10:59:52 | | / vostok.rs |


Русија није везана за формат Г8 , а о свим великим свјетским проблемима може се расправљати на другим местима, као што је Г20, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Г8 је неформални клуб, никоме се не дају чланске карте и нико не може протерати чланове", рекао је Лавров на конференцији медијима у Хагу . "Ако наши западни партнери верују да је овај формат себе исцрпео, нека буде тако. Ми се не држимо и не зависимо од њега. "

"Генерално говорећи, постоје и други формати за разматрање многих питања, укључујући и Савет безбедности УН, на Блиском истоку квартет П5 +1 о иранском нуклеарном проблему ", рекао је Лавров новинарима.

Министар се осврнуо и на раније извештаје с обзиром да Аустралија не позива председника Владимира Путина на састанк Г20 у новембру, који ће се одржати у Бризбејну.

"Г20 није основан од стране Аустралије, која је изразила предлог да не позове Русију на састанак. Направили смо формат сви заједно ", рекао је Лавров .

У оштром контрасту са лидерима Г7, успешне економске нације су изразиле снажну подршку Русији и њеном председнику.

Министри из Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке ( БРИЦС ) састали су се на маргинама нуклеарног самита и издали су заједничко саопштење, у којем су између осталог изразили забринутост због изјаве министра спољних послова Аустралије да би председника Путина требало спречити да присуствује самиту Г20.

У међувремену, лидери Г7 - Канада , Француска , Немачка , Италија , Јапан , Велика Британија и САД- такође имају заседање у Хагу. Према медијима, украјинско питање је главно на дневном реду.

Читајте више на Украјина из минута у минут.