Западни плаћеници ће гушити устанак у Украјини

26-03-2014 10:54:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Протестна расположења у источним регионима Украјине гушиће приватна војна компанија Greystone Limited, саопштила је Служба безбедности земље. Планирано је да западни плаћеници врше функције политичког праћења и осигурања државне безбедности. У међувремену МУП Украјине је саопштио да је приликом хапшења био убијен координатор радикалне организације Десни сектор Александар Музичко, познати под надимком Сашко Били.

Самопроглашена украјинска власт ће наметати истоку земље своје представе о демократији и европским вредностима уз помоћ западних војника. У Служби безбедности Украјине су очигледно решили да својим снагама не могу да изађу на крај са таласом незадовољства, зато ће се гушењем расположења неповољних по кијевске власти бавити приватна војна компанија Greystone Limited. То је фирма-кћерка компаније Блеквотер, чија је скандалозна слава стечена убиствима цивила и шверцом оружја, па су зато власници неколико пута морали да мењају назив. И по свему судећи, њени „сарадници“ су већ деловали у Украјини за време може се рећи војних дејстава на мајдану, каже професор РАНХиГС при председнику РФ Александар Михајленко.

- Постојала је информација да ова компанија која се раније називала Блеквотер већ се појавила у Украјини. У принципу ове компаније су спремне за извођење таквих дејстава. По свом саставу то су по правилу бивши војници из специјалних одреда, они су псремни за осигурање војних дејстава и учешће у њима.

Сада западни плаћеници који су учествовали у нередима на мајдану под видом „снага самоодбране“ званично ће сменити украјинске националистичке организације попут Десног сектора чијим рукама је био извршен државни удар. Изгледа да бишва опозиција која је коначно чула позиве упућене њој још за време крвавог сукоба, решила да се одгради од радикала. Али она то чини на свој начин. Јуче у граду Ровно био је убијен координатор Десног сектора Александар Музичко, одиозна фигура која се прославила својим радикалним погледима и страшћу према оружју. Како је соапштио МУП, националисту су смртно ранили за време хапшења. Сумњичили су га за формриање организоване криминалне групације. У Русији је против Музичка покренуто кривично дело за убиство руских војника у Чеченији, и за њим је била расписана међународна потерница. Сашко Били је за кијевске власти постао крајње неудобна фигура, сматра ветеран специјалног одреда Вимпел, пуковник обавештајне службе Лав Корољков.

- Према првобитном плану било је овако: ударна сила решава питања заузимања власти, а затим ову силу почињу да чисте. Формално у УКрајини остаје влада која је потпуно оријентисана на Запад. Све то би било добро, али Десни сектор и још десетак таквих организација су осетии своју снагу и могућност утицаја на ситуацију. Они не желе да одлазе са власти.

Пре неколико дана радикално удружење Десни сектор је било званично регистовано као политичка партија. Радикали су критиковали нову власт, затражили превремене парламентарне изборе, а као кандидата за дужност председника су истакли шефа организације Дмитрија Јароша. Истражни комитет Русије је за лидером Десног сектора расписао међународну потерницу. Терете га за позивање на териризам и екстремизам.

Марија Баљабина,